Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Βρέφη, παιδιά, έφηβοι Το ψάρι προστατεύει τα μωρά από το άσθμα

Το ψάρι προστατεύει τα μωρά από το άσθμα
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Το ψάρι προστατεύει τα μωρά από το άσθμα

Τα μωρά ηλικίας 6-12 μηνών που τρώνε ψάρια ενδεχομένως να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος. Όμως, η κατανάλωσή τους εκτός της συγκεκριμένης ηλικίας μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα, ισχυρίζονται οι συντάκτες μιας νέας, ολλανδικής μελέτης.

Τα ευρήματά της έδειξαν ότι τα μωρά που έτρωγαν ψάρια πριν από την ηλικία των 6 μηνών ή μετά τα πρώτα γενέθλια τους δεν φάνηκε να αποκτούν  την ίδια προστασία έναντι των συμπτωμάτων της νόσου, όπως ο συριγμός.

Τα αποτελέσματα, που βασίστηκαν σε περισσότερα από 7.000 παιδιά στην Ολλανδία, υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η πρώιμη έκθεση σε ορισμένα λιπαρά οξέα των ψαριών προστατεύει από την ανάπτυξη του άσθματος.

Γράφοντας στο περιοδικό Pediatrics, η επικεφαλής της μελέτης Jessica Kiefte-de Jong, του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, δήλωσε ότι «Η ανησυχία των γονέων για πιθανή αλλεργία του μωρού στα θαλασσινά οδηγεί κάποιους γονείς και γιατρούς για να καθυστερούν την εισαγωγή των ψαριών στη διατροφή των βρεφών».

Ωστόσο, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή ένταξή τους στη διατροφή του μωρού από νωρίς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος.

Αναλύοντας στοιχεία για την υγεία και τη διατροφή 7.210 παιδιών, που γεννήθηκαν μεταξύ 2002 και 2006 στο Ρότερνταμ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 1.281 παιδιά έτρωγαν ψάρι στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, τα 5.498 έφαγαν ψάρι μέσα στους επόμενους έξι μήνες, και τα 431 δεν έφαγαν καθόλου ψάρι μέχρι την ηλικία του ενός έτους.

Στη συνέχεια οι ερευνητές, όταν τα παιδιά ήταν περίπου τεσσάρων ετών, εξέτασαν στοιχεία από αναφορές των γονέων  σχετικά με την εμφάνιση ή μη συριγμού ή δύσπνοιας.

Το 40 - 45% των γονέων των παιδιών που δεν έτρωγαν ψάρι μέχρι να κλείσουν το πρώτο έτος είπαν ότι τα παιδιά τους παρουσίαζαν συριγμό, σε σύγκριση με το 30% των παιδιών που έτρωγαν ψάρια όταν ήταν μεταξύ 6 και 12 μηνών.

Αυτό, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αντιστοιχεί σε περίπου 36% μειωμένο κίνδυνο για συριγμό των παιδιών που έτρωγαν ψάρια μεταξύ των 6-12 μηνών.

Τα παιδιά που έτρωγαν ψάρι πριν από την ηλικία των 6 μηνών διέτρεχαν παρόμοιο κίνδυνο με εκείνα που η εισαγωγή του ψαριού στη διατροφή τους έγινε μετά τα πρώτα τους γενέθλια.

Πηγή: dailymail

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.