Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Βρέφη, παιδιά, έφηβοι Νέος τύπος προβλέπει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας κατά τη γέννηση

Νέος τύπος προβλέπει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας κατά τη γέννηση
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέος τύπος προβλέπει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας κατά τη γέννηση

Ανακαλύφθηκε νέος τύπος που χρησιμεύει ως εργαλείο για την πρόβλεψη της παιδικής παχυσαρκίας στα νεογνά, χρησιμοποιώντας απλά στοιχεία, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE.

Η ερευνητική ομάδα, από το Imperial College του Λονδίνου, είχε σκοπό να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, πρέπει να ξεκινά κατά τη γέννηση. Ο τύπος χρησιμοποιεί πολλούς, γνωστούς παράγοντες προκειμένου να μετρηθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία και η παιδική παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2, που μπορεί να μετατραπούν σε δια βίου προβλήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 4.032 παιδιά από την Φινλανδία που γεννήθηκαν το 1986, και αργότερα αξιολόγησαν στοιχεία από παρόμοιες μελέτες σε 1.503 παιδιά από την Ιταλία και 1.032 παιδιά από τις ΗΠΑ.

Για την παραγωγή εξισώσεων οι συγγραφείς εξέτασαν τους τυπικούς παράγοντες κινδύνου, όπως:

• ο ΔΜΣ των γονέων

• η αύξηση του σωματικού βάρους της μητέρας κατά την κύηση

• το βάρος γέννησης

• οι δείκτες συμπεριφοράς και κοινωνικοί δείκτες

Οι παράγοντες κινδύνου έχουν συσταθεί στο παρελθόν, ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά αυτοί οι παράγοντες έχουν συνδυαστεί σε έναν τύπο.

Μια προηγούμενη μελέτη του τρέχοντος έτους εντόπισε δύο μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο για την παιδική παχυσαρκία, η πρώτη στο γονίδιο OLFM4 στο χρωμόσωμα 13, η δεύτερη στο γονίδιο HOXB5 στο χρωμόσωμα 17, και οι δύο έδειξαν ισχυρή σχέση με σοβαρή παχυσαρκία στην παιδική ηλικία και υψηλό ΔΜΣ ως ενήλικες.

Μια γενετική προδιάθεση δεν εγγυάται ότι ένα παιδί θα γίνει παχύσαρκο, αλλά αποτελεί παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται και με περιβαλλοντικούς συντελεστές, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Philippe Froguel από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε:

"Η εξίσωση αυτή βασίζεται σε δεδομένα που ο καθένας μπορεί να αποκτήσει από ένα νεογέννητο, και βρήκαμε ότι μπορεί να προβλέψει περίπου το 80% των παχύσαρκων παιδιών. Δυστυχώς, οι εκστρατείες πρόληψης είναι μάλλον αναποτελεσματικές στην πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Η ενημέρωση των γονέων για τους κινδύνους της υπερβολικής παροχής τροφής και των κακών διατροφικών συνηθειών σε νεαρή ηλικία θα είναι αποτελεσματικότερη. Το μήνυμα είναι απλό. Όλα τα παιδιά (που βρίσκονται) σε κίνδυνο θα πρέπει να εντοπίζονται, να παρακολουθούνται και να τους δίδονται σωστές συμβουλές, αλλά αυτό κοστίζει χρήματα".

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αθροιστικοί παράγοντες κινδύνου που προβλέπουν την παιδική παχυσαρκία, εφηβική παχυσαρκία, και η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία που οδηγεί σε εφηβική παχυσαρκία, ήταν έντονοι στα παιδιά της Φινλανδίας. Η εξίσωση συνέχισε να παραμένει ακριβής όταν χρησιμοποιήθηκε για τις ομάδες των παιδιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία.

Ο τύπος είναι τώρα διαθέσιμος για online χρήση.

Οι συγγραφείς βρίσκουν ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ελπίζουν -για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και  για τις οικογένειές τους- ο νέος τύπος να αποτρέψει την μελλοντική παχυσαρκία και τα προβλήματα βάρους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Πηγή:Medicalnewstoday

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.