Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Βρέφη, παιδιά, έφηβοι Πίνει το παιδί σας τα σωστά ροφήματα;

Πίνει το παιδί σας τα σωστά ροφήματα;
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Πίνει το παιδί σας τα σωστά ροφήματα;

Την ανάγκη αντικατάστασης κάποιων ροφημάτων που καταναλώνουν τα παιδιά με θρεπτικότερα διαπίστωσαν επιστήμονες μετά από εκτίμηση των τάσεων πρόσληψης τροφίμων και ροφημάτων σε παιδιά ηλικίας έως 5 ετών.

Δεδομένης  της επιδημίας της παιδικής παχυσαρκίας, της σημαντικής επιβάρυνσης του οργανισμού με υψηλό αριθμό θερμίδων λόγω της πρόσληψης ροφημάτων (γάλα, χυμοί φρούτων, φρουτοποτά, τσάι, ροφήματα σόγιας, και αναψυκτικά), αλλά και της ανάπτυξης  των καταναλωτικών συνηθειών σε νεαρή ηλικία, ερευνητές εκτίμησαν τις καταναλωτικές τάσεις και την πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών παιδιών ηλικίας <1 έως 5 ετών τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και συγκεκριμένα παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα NHANES κατά τα έτη 1976 - 1980, 1988 - 1994 και 2001 - 2006.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια των ετών 1976 - 1980 και 1988 - 1994, περίπου το 84 - 85% των παιδιών κατανάλωναν γάλα, σε αντίθεση με το 77% κατά την περίοδο 2001 - 2006. Η πρόσληψη γάλακτος με γεύσεις ήταν σχετικά χαμηλή, αλλά αυξήθηκε κατά 14% την τελευταία δεκαετία. Η κατανάλωση χυμών αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2001 - 2006, με ποσοστό που ξεπέρασε το 50% του πληθυσμού σε σύγκριση με περίπου το 30% παλαιότερων ερευνών (p <0,001). Η κατανάλωση φρουτοποτών παρέμεινε σταθερά στο 35-37% σ’ όλες τις δεκαετίες.

Τουλάχιστον το 30% των παιδιών κατανάλωναν αναψυκτικά. Το γάλα ευθυνόταν για το μεγαλύτερο μέρος των προσλαμβανόμενων θερμίδων από ροφήματα και στις τρεις δεκαετίες και ήταν η κύρια πληγή ασβεστίου (52-62%), φωσφόρου (37-42%), μαγνησίου (27-28%), και καλίου (32-37%) .

Οι χυμοί φρούτων και τα φρουτοποτά παρείχαν το 8-10% των θερμίδων και τα αναψυκτικά το 5-6%. Ο χυμός φρούτων ήταν σημαντική πηγή καλίου (16-19%) και μαγνησίου (11%).

Τα φρουτοποτά παρείχαν λιγότερο από το 5% των θρεπτικών ουσιών που εξετάστηκαν και τα softdrinks δεν παρείχαν καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Συμπερασματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και την ανάγκη να τρέφονται σωστά τα παιδιά, πρέπει οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και φροντιστές παιδιών να αντικαταστήσουν κάποια από τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά ροφήματα που καταναλώνουν σήμερα τα μικρά παιδιά με θρεπτικότερα, όπως το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γάλα.

Πηγή:nutritionj

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.