Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Βρέφη, παιδιά, έφηβοι Μήπως το αλάτι παχαίνει τα παιδιά;

Μήπως το αλάτι παχαίνει τα παιδιά;
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Μήπως το αλάτι παχαίνει τα παιδιά;

Τα αλμυρά σνακ ενδεχομένως να συμβάλουν στην παιδική παχυσαρκία, καθώς δημιουργούν την επιθυμία στους νέους να καταναλώνουν γλυκά ποτά για να ξεδιψάσουν, λένε οι ερευνητές.

Μια μελέτη σε 4.200 παιδιά στην Αυστραλία βρήκε ότι εκείνα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλατιού ήταν πιθανότερο να καταναλώνουν και υψηλής θερμιδικής αξίας ποτά (αναψυκτικά, φρουτοποτά κλπ). Αυτό τα θέτει σε κίνδυνο για ανθυγιεινή αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Deakin.

Η επικεφαλής συγγραφέας Carley Grimes, δήλωσε: «Η μείωση του αλατιού στη διατροφή των παιδιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας των ζαχαρούχων ποτών που καταναλώνουν και ως εκ τούτου να βοηθήσει τις προσπάθειες για μείωση των υψηλών ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια μελέτη του 2007 για τη διατροφή και φυσική δραστηριότητα 4.283 παιδιών στην Αυστραλία, ηλικίας 2 έως 16 ετών.

Εξέτασαν την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης και ζαχαρούχων ποτών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 62% ανέφερε ότι κατανάλωσε γλυκά ποτά. Σε αυτή την ομάδα, τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερο αλάτι κατανάλωναν επίσης και περισσότερα υγρά και συγκεκριμένα περισσότερα γλυκά ποτά. Τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερα από ένα γλυκά ποτά την ημέρα είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι για κάθε γραμμάριο αλατιού που καταναλωνόταν ανά ημέρα, τα παιδιά έπιναν 46 γραμμάρια περισσότερο υγρά, με εκείνα που ανέφεραν κατανάλωση γλυκών ποτών να πίνουν 17 γραμμάρια περισσότερα για κάθε γραμμάριο αλατιού.

Προηγούμενη έρευνά τους έχει δείξει ότι τα παιδιά τρώνε περίπου έξι γραμμάρια αλάτι την ημέρα ή τέσσερις φορές περισσότερο από ό, τι συνιστάται.

Η Grimes δήλωσε ότι με τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης, γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για προσεκτικότερη στάση στην ποσότητα αλατιού που τρώνε τα παιδιά προκειμένου να διασφαλιστεί μια μακρά και υγιή ζωή.

Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι όχι μόνο βάζει σε κίνδυνο τα παιδιά για μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως η ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης αργότερα στη ζωή τους, η οποία είναι σημαντική αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου, αλλά είναι πιθανό να συμβάλλει στην αύξηση των ποσοστών υπέρβαρων και παχύσαρκων, επεσήμανε.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα δημοσιευθούν στο τεύχος Ιανουαρίου 2013 του περιοδικού Pediatrics.

Πηγή:dailymail

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.