Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Βρέφη, παιδιά, έφηβοι Παιδικά σνακ: Αντικαταστήστε τα τσιπς με τυρί

Παιδικά σνακ: Αντικαταστήστε τα τσιπς με τυρί
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Παιδικά σνακ: Αντικαταστήστε τα τσιπς με τυρί

Όσον αφορά τη χορήγηση σνακ σε παιδιά, η ύπαρξη πιο υγιεινής κλίμακας επιλογών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων, ενώ τα παιδιά θα αισθάνονται κορεσμό, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι στα παιδιά που τους δίνονταν σνακ λαχανικών και τυριού ή μόνο τυριού είχαν το ίδιο επίπεδο κορεσμού σε σύγκριση με παιδιά που κατανάλωσαν τσιπς, που σημαίνει ότι ήταν το ίδιο χορτάτα. Ωστόσο οι ομάδες λαχανικών και τυριού ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων.

Ο ερευνητής Brian Wansink, του Cornell University στη Νέα Υόρκη, δήλωσε : «δεν υπάρχει μαγικό τρόφιμο ή ουσία που θα τερματίσει την παιδική παχυσαρκία , αλλά αν μάθουμε να αντικαθιστούμε ορισμένες τροφές - όπως η επιλογή ενός συνδυασμού λαχανικών και τυριού αντί για τσιπς ή γλυκά - μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ωθήσουμε τα παιδιά να μειώσουν τις θερμίδες ενώ καταναλώνουν σνακ».

Ερευνητές ζήτησαν από μια ομάδα 201 παιδιών 3ης - 6ης τάξης δημοτικού να καταναλώσουν ένα από τα 4 είδη σνακ: Τσιπς, τυρί, λαχανικά ή συνδυασμό τυριού και λαχανικών. Στη συνέχεια τα παιδιά έλαβαν την οδηγία να καταναλώσουν όση ποσότητα επιθυμούσαν μέχρι να χορτάσουν ενώ παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια για 45 λεπτά. Στο μεταξύ οι επιστήμονες κατέγραψαν τη θερμιδική τους πρόσληψη.

Τους ζητήθηκε επίσης να βαθμολογήσουν την αίσθηση κορεσμού πριν αρχίσουν να τρώνε, ενώ έτρωγαν, καθώς και 20 λεπτά μετά το τέλος του γεύματος. Από τους γονείς τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την οικογένεια.

Κατά μέσον όρο, παιδιά που κατανάλωσαν τυρί και λαχανικά έλαβαν 725 λιγότερες θερμίδες σε σχέση με την ομάδα των τσιπς, παρόλο που το τυρί γενικά θεωρείται υψηλό σε λιπαρά. Η ομάδα του τυριού και των λαχανικών επίσης χρειάστηκε λιγότερες θερμίδες για να αισθανθεί κορεσμό. Ακόμα και η ομάδα που κατανάλωσε μόνο τυρί κατανάλωσε λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα παιδιά που κατανάλωσαν τσιπς.

Οι παρατηρήσεις που καταγράφηκαν σχετικά με τη θερμιδική πρόσληψη ήταν πιο σημαντικές στα παιδιά που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και σε όσα είχαν οικογένειες που δεν ασχολούνταν πολύ.

Η Carrie Gonzales, παιδοδιατροφολόγος της Cleveland Clinic στο Cleveland, δήλωσε ότι τα σνακ που είναι πλουσιότερα σε ίνες και έχουν περισσότερες πρωτεΐνες, όπως το τυρί και τα λαχανικά, αφήνουν την αίσθηση του κορεσμού στα παιδιά και πιθανόν αυτά να τρώνε λιγότερο φαγητό.

Η Γκονζάλες, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών αντικατοπτρίζουν τι έδιναν οι γονείς στα παιδιά τους να φάνε.

Εκτιμά ότι η κατανάλωση τροφίμων των παιδιών έχει τη ρίζα της σε αυτά που προσφέρονται στο σπίτι.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Pediatrics.’

Πηγή: CBS

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.