Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Βρέφη, παιδιά, έφηβοι Δύο φλιτζάνια γάλα αρκούν για τα περισσότερα παιδιά

Δύο φλιτζάνια γάλα αρκούν για τα περισσότερα παιδιά
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Δύο φλιτζάνια γάλα αρκούν για τα περισσότερα παιδιά

Η κατανάλωση 2 φλιτζανιών γάλατος την ημέρα είναι αρκετή για να εξισορροπήσει τις ανάγκες βιταμίνης D και σιδήρου στα περισσότερα μικρά παιδιά, υποδεικνύει νέα Καναδική έρευνα.

Στο περιοδικό 'Pediatrics', ερευνητές στο Τορόντο δήλωσαν ότι υπάρχει ένα είδος “ανταλλαγής” καθώς η κατανάλωση γάλατος από παιδιά 2-5 ετών αυξάνει τα αποθέματα βιταμίνης D αλλά μειώνει τα αποθέματα σιδήρου.

Ο Dr. Jonathon Maguire, από το St. Michael's Hospital και το Hospital for Sick Children, δήλωσε ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι γάλα τα αποθέματα σιδήρου μειώνονται λίγο, αλλά τα παιδιά που έχουν έλλειψη σιδήρου για παράδειγμα, αυτό το λίγο στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό.

Σε παιδιά με πολύ χαμηλά αποθέματα σιδήρου ο εγκέφαλος δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσεται στα υπόλοιπα που δεν παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στην σχολική απόδοση και συμπεριφορά, εξήγησε ο Maguire.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγμα αίματος 1.311 υγιών παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών κατά τη διάρκεια επίσκεψης ρουτίνας στο γιατρό. Οι γονείς ρωτήθηκαν πόσα φλιτζάνια γάλατος αγελάδας 250-mL πίνει το παιδί τους την ημέρα ή αν το παιδί χρησιμοποιεί μπιμπερό. Η μέση καθημερινή πρόσληψη γάλατος στην έρευνα ήταν 460 mL.

Κάθε φλιτζάνι γάλα, κατά μέσον όρο, αύξανε τη βιταμίνη D κατά 6,5% και μείωνε τα αποθέματα σιδήρου κατά 3,6%.

Το φύλο, η εποχή, τα συμπληρώματα βιταμίνης D, το χρώμα του δέρματος και η κατανάλωση από μπιμπερό ήταν όλοι παράγοντες στη “ανταλλαγή”, δήλωσαν οι ερευνητές.

Στα παιδιά με πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα που απορροφούν λιγότερη βιταμίνη D από τον ήλιο, ο, Maguire πρότεινε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι όσο περισσότερο γάλα καταναλώνουν τα παιδιά τόσο λιγότερο καταναλώνουν τροφές που περιέχουν σίδηρο.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση γάλατος από μπιμπερό φάνηκε να οδηγεί σε σημαντικότερη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου. Κανείς δεν γνωρίζει την αιτία, αλλά ο Maguire εικάζει ότι οι γονείς ίσως να μην ανέφεραν επακριβώς την πρόσληψη γάλατος από μπιμπερό και έτσι πάλι το παιδί καταλήγει να τρέφεται με λιγότερες τροφές που περιέχουν σίδηρο.

Πηγή:CBC

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.