Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Βρέφη, παιδιά, έφηβοι Ο σίδηρος αποτρέπει προβλήματα συμπεριφοράς σε νεογνά χαμηλού βάρους

Ο σίδηρος αποτρέπει προβλήματα συμπεριφοράς σε νεογνά χαμηλού βάρους
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Ο σίδηρος αποτρέπει προβλήματα συμπεριφοράς σε νεογνά χαμηλού βάρους

Συμπληρώματα σιδήρου ενδεχομένως να βοηθούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης του εγκεφάλου και στην αποτροπή προβλημάτων συμπεριφοράς σε νεογνά που γεννήθηκαν λίγο κάτω από το φυσιολογικό βάρος, υποδεικνύει νέα έρευνα από τη Σουηδία.

Τα νεογνά με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση είναι περισσότερο πιθανό να έχουν έλλειψη σιδήρου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Χρειάζονται περισσότερη από τη θρεπτική ουσία, για να προλάβουν την ανάπτυξη και δεν έχουν αποθηκεύσει όσο άλλα νεογνά αν ήδη έχουν γεννηθεί πρόωρα.

Για το λόγο αυτό, πολύ πρόωρα και πολύ μικρά νεογνά συχνά λαμβάνουν σίδηρο, αλλά λιγότερες έρευνες έχουν εστιάσει σε νεογνά που γεννήθηκαν λίγο κάτω από το φυσιολογικό βάρος για να διαπιστωθεί αν επίσης αντιμετωπίζουν κίνδυνο.

Ο ερευνητής Dr. Magnus Domellof, από το Umea University, δήλωσε ότι αυτό ενισχύει περαιτέρω την ένδειξη ότι είναι καλή ιδέα να χορηγούνται συμπληρώματα σιδήρου στα οριακά χαμηλού βάρους νεογνά.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Staffan Berglund, παρακολούθησε 285 νεογνά που γεννήθηκαν μεταξύ 1800 gr και 2400 gr.

Όταν έφθασαν τις 6 εβδομάδες τα νεογνά, οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη λάμβανε σταγόνες σιδήρου 1 ή 2 milligrams ανά κιλό σωματικού βάρους, ενώ η δεύτερη λάμβανε εικονικό φάρμακο καθημερινά, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Στην ηλικία των 3,5, η ερευνητική ομάδα υπέβαλε τα παιδιά σε τεστ IQ και σε συνέντευξη τους γονείς σχετικά με θέματα συμπεριφοράς. Οι ερευνητές συνέκριναν παιδιά στις ομάδες σταγόνων σιδήρου και εικονικού φαρμάκου, με 95 παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό βάρος.

Δεν υπήρχαν διαφορές στο IQ με βάση το αν τα μικρότερα του μέσου όρου νεογνά ακολούθησαν αγωγή με σίδηρο. Όλες οι  ομάδες χαμηλού βάρους στη γέννηση είχαν μέσο βαθμολογίας μεταξύ 104 και 105. (Η νοητική εξασθένηση στην έρευνα θεωρήθηκε ως IQ κάτω του 85). Ωστόσο σημαντικά περισσότερα νεογνά που έλαβαν εικονικές σταγόνες είχαν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως αναφέρθηκε από τους γονείς. Στα θέματα περιλαμβάνονταν προβλήματα με τον έλεγχο των συναισθηματικών αντιδράσεων, άγχος και κατάθλιψη, καθώς και προβλήματα ύπνου και προσοχής.

Σχεδόν το 13% των νεογνών στην ομάδα εικονικού φαρμάκου είχε επίδοση άνω του ορίου για κλινικά προβλήματα συμπεριφοράς, έναντι περίπου 3% παιδιών που έλαβαν σταγόνες σιδήρου και παιδιών από την ομάδα σύγκρισης με φυσιολογικό βάρος.

Αυτό υποδεικνύει ότι η έλλειψη σιδήρου στα νεογνά μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί άμεση αιτία προβλημάτων συμπεριφοράς αργότερα στην παιδική ηλικία, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Pediatrics.’

Συνεχίζουν να παρακολουθούν την ίδια ομάδα παιδιών, καθώς μεγαλώνουν, για να διαπιστώσουν αν εμφανίζονται νέα νοητικά και συμπεριφορικά προβλήματα ή βελτιώνονται παλιά καθώς οδεύουν τα παιδιά στο σχολείο.

Ο Domellof δήλωσε ότι δεν διαπιστώθηκαν επιπλέον στομαχικά προβλήματα στα παιδιά ή καθυστερημένη ανάπτυξη που σχετιζόταν με τη χρήση των σταγόνων σιδήρου. Έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο υπερβολικός σίδηρος σε μικρά παιδιά που δεν εμφανίζουν έλλειψη θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάπτυξη. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα φοβόταν να το συστήσει σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται κάτω από τα 2.500 γραμμάρια, σε αυτή τη δόση. Τέλος, πιστεύει ότι είναι σημαντικό για όλους τους γονείς να γνωρίζουν τις ανάγκες του μωρού τους σε σίδηρο, όταν φεύγουν από το νοσοκομείο.

Πηγή:reuters

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.