Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Βρέφη, παιδιά, έφηβοι Το fast food σχετίζεται με το παιδικό άσθμα

Το fast food σχετίζεται με το παιδικό άσθμα
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Το fast food σχετίζεται με το παιδικό άσθμα

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πολλές μερίδες fast food μπορεί να κινδυνεύουν από παχυσαρκία. Μια νέα, όμως, μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που τρώνε fast food, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρά συμπτώματα συχνών παθήσεων, όπως το άσθμα, το έκζεμα και η αλλεργική ρινίτιδα, σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους που ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τουλάχιστον 181.000 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 6 και 7 από 31 χώρες, καθώς και στοιχεία 319.000 παιδιών ηλικίας 13 - 14 ετών, που συγκεντρώθηκαν από 51 χώρες. Όλα συμμετείχαν σε μια μελέτη που παρακολουθούσε το άσθμα και τις αλλεργίες στα παιδιά.

Οι γονείς τους ρωτήθηκαν για το αν τα παιδιά είχαν συμπτώματα άσθματος, όπως συριγμό, ή καταρροή / βουλωμένη μύτη και υγρά μάτια, τα οποία σχετίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα, επίσης γνωστή ως ρινοεπιπεφυκίτιδα. Οι ερευνητές, επίσης, θέλησαν να μάθουν αν τα παιδιά είχαν συμπτώματα χρόνιου εκζέματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, ερυθρότητα, πρήξιμο και ξηρό δέρμα σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα με το National Institutes of Health των ΗΠΑ, οι άνθρωποι με έκζεμα συχνά υποφέρουν από άσθμα ή εποχιακές αλλεργίες.

Οι γονείς ρωτήθηκαν σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το fast food ήταν το μόνο είδος τροφής που φάνηκε να σχετίστηκε με αυτές τις χρόνιες παθήσεις τόσο στα παιδιά όσο και στους εφήβους. Συγκεκριμένα, οι έφηβοι που κατανάλωναν τρεις ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα είχαν 39 % περισσότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρό άσθμα, ενώ τα μικρά παιδιά είχαν 27% αύξηση του κινδύνου για σοβαρό άσθμα, έκζεμα και σοβαρές αλλεργίες.

Η μελέτη παρατήρησης δεν απέδειξε αιτιατή σχέση. Ο Dr. Hywel Williams, από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε ότι η κατανάλωση λιγότερων μερίδων fast food δεν σημαίνει κατ' ανάγκη μείωση της σοβαρότητας αυτών των παθήσεων.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι, η συνέπεια στην παρατήρηση αυτών των προβλημάτων υγείας μόνο σε παιδιά και εφήβους που καταναλώνουν συχνά fast food, «προσθέτει κάποιο βάρος στην πιθανή αιτιολογία της σχέσης».

Αν τα συμπεράσματα επιβεβαιωθούν, "τότε τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία λόγω της αύξησης της κατανάλωσης των fast foods σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσαν οι επικεφαλείς της έρευνας Dr. Williams και Dr. Innes Asher, από το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ της Μ.Βρετανίας και του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές βρήκαν τρόπο περιορισμού του κινδύνου: με την κατανάλωση φρούτων. Όπως αποκάλυψαν, η κατανάλωση 3 μερίδων φρούτων την εβδομάδα συσχετίστηκε με 14% μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων στα παιδιά και 11% στους εφήβους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Thorax.

Πηγή:cbsnews

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.