Διατροφή Διατροφή & Υγεία Άλλα νοσήματα Η πρόσληψη ασβεστίου προστατεύει από τον υπερπαραθυρεοειδισμό

Η πρόσληψη ασβεστίου προστατεύει από τον υπερπαραθυρεοειδισμό
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η πρόσληψη ασβεστίου προστατεύει από τον υπερπαραθυρεοειδισμό

Το ασβέστιο, εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στη σωστή σκελετική ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών, προστατεύει τις γυναίκες από μια νόσο που μπορεί να προκαλέσει κατάγματα και νεφρολιθίαση, τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό (PHPT).

Όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal, μια ερευνητική ομάδα από το Brigham and Women's Hospital ισχυρίζεται ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 700 mg ασβεστίου την ημέρα. Το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια, όπως οι σαρδέλες (που καταναλώνονται και τα κόκκαλα του ψαριού) είναι μερικές διαιτητικές πηγές ασβεστίου. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στομάχι και διάρροια. Ο PHPT προκαλείται από υπερδραστήριους παραθυρεοειδείς αδένες  που εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες παραθυρεοειδούς ορμόνης.

Εκτός από τα προβλήματα που προκαλεί στα οστά και τα νεφρά, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο υψηλής πίεσης, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η νόσος επηρεάζει περίπου ένα στα 800 άτομα στη διάρκεια της ζωής τους και είναι πιο συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η αμερικανική ομάδα εξέτασε δεδομένα 58.300 γυναικών, ηλικίας μεταξύ 39 και 66 ετών το 1986, όταν ξεκίνησε η μελέτη, οι οποίες δεν είχαν ιστορικό PHPT. Οι γυναίκες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους προκειμένου να καταγραφεί πόσο συχνά έτρωγαν συγκεκριμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα - συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου - κάθε τέσσερα χρόνια. Η τελευταία συμπλήρωση ερωτηματολογίου ολοκληρώθηκε το 2008. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 22 χρόνων, επιβεβαιώθηκαν 277 περιπτώσεις PHPT. Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την πρόσληψη ασβεστίου και παράγοντες όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος και την εθνικότητα λήφθηκαν υπόψη. Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου μέσω διατροφής είχαν κατά  44% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης PHPT, σε σύγκριση με την ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Γράφοντας στο επιστημονικό έντυπο, η ομάδα με επικεφαλής την Δρ Julie Paik, δήλωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων ασβεστίου, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού στις γυναίκες. Ο James Norman, από το Norman Parathyroid Center στη Φλόριντα, πρόσθεσε ότι τα καθημερινά συμπληρώματα ασβεστίου σε "μέτριες δόσεις" ήταν πιθανό να προσφέρουν "περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους". Όμως, Βρετανοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται από τη διατροφή τους.

Πηγή: BBC

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.