Διατροφή Διατροφή & Υγεία Άλλα νοσήματα Γιατί νυστάζουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα;

Γιατί νυστάζουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα;
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Γιατί νυστάζουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα;

Οι θερμίδες μας δίνουν ενέργεια, οπότε γιατί τα πλούσια γεύματα μας προκαλούν νύστα; Αυτή η αντίφαση είναι συχνή, ιδιαίτερα όταν στο γεύμα περιλαμβάνονται πλούσιες σε υδατάνθρακες, λιπαρά και ζάχαρη τροφές.

Αυτές οι τροφές προκαλούν μια νευρική αντίδραση από τη στιγμή που η τροφή φτάνει στο  λεπτό έντερο. Αυτή η αντίδραση λέει στο σώμα μας να επιβραδύνει και να επικεντρωθεί στην χώνευση, αντί να ζητήσει περισσότερο φαγητό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ομάδα εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες ορεξίνης και βρίσκονται στην υπόφυση, είναι πολύ ευαίσθητα στα επίπεδα της γλυκόζης, η οποία αυξάνεται  μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αυτές οι νευρώνες παράγουν μία ορμόνη, την ορεξίνη, που μειώνει  την εγρήγορση του εγκεφάλου.

Αλλά η ορεξίνη δεν είναι η μόνη, σχετιζόμενη με τον ύπνο, νευροορμόνη που επηρεάζεται από τη λήψη της τροφής. Δεδομένου ότι η ποσότητα της τροφής αυξάνεται, το ίδιο κάνει η ποσότητα της ινσουλίνης που εκκρίνεται  από το σώμα για την πέψη. Η ινσουλίνη, με τη σειρά της, αυξάνει την ποσότητα της σερατονίνης και της μελατονίνης, δύο χημικές ουσίες που σχετίζονται με την υπνηλία (και, γι’ αυτό το λόγο, με την ευτυχία).

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθεί αυτή η αντίδραση του οργανισμού  μετά από ένα μεγάλο γεύμα (εκτός από τη μείωση της συνολικής προσλαμβανόμενης ποσότητας φαγητού και τη μείωση του λίπους, των  υδατανθράκων και της ζάχαρης). Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι δεν είναι επικίνδυνη ούτε σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας.

Όμως, ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να επηρεάσει και τον ύπνο, ιδιαίτερα σε εκείνους που τρώνε αργά.

Όπως εξηγεί ο Dr. Loren Greene, κλινικός ιατρός, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εάν τρώτε αργά το δείπνο σας, ας πούμε στις 10 μ.μ., στο οποίο συμπεριλαμβάνεται κι ένα γλυκό, η έκκριση της ινσουλίνης θα αρχίσει στη μέση της νύχτας η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση και πτώση του σακχάρου. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου, ξυπνώντας σας στη μέση της νύχτας ή εμποδίζοντας σας να κοιμηθείτε βαθιά προκειμένου να ξεκουραστείτε.

Πηγή: Huffingtonpost

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.