Διατροφή Διατροφή & Υγεία Άλλα νοσήματα Τα γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρούν με δεκάδες φάρμακα

Τα γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρούν με δεκάδες φάρμακα
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τα γκρέιπφρουτ αλληλεπιδρούν με δεκάδες φάρμακα

Εκατομμύρια άτομα που παίρνουν φάρμακα για την υψηλή χοληστερόλη,  τον καρκίνο και την πρόληψη των καρδιακών προσβολών είναι πιθανό να κινδυνεύουν από απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες αν τρώνε γκρέιπφρουτ, προειδοποιούν ερευνητές.

Μια μελέτη κατάρτισε κατάλογο με 43 ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα που επηρεάζονται από την κατανάλωση γκρέιπφρουτ (φρούτο ή χυμό) και εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να υπάρξει συνειδητοποίηση των κινδύνων από γιατρούς και ασθενείς.

Ο αριθμός των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με γκρέιπφρουτ αυξήθηκε από 17 το 2000 σε 43 το 2008, ανακάλυψαν ερευνητές στον Καναδά.

Η κατανάλωση ενός γκρέιπφρουτ την ημέρα ή ενός χυμού γκρέιπφρουτ 200ml είναι αρκετή για να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους ασθενείς.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, επειδή είναι πιο πιθανό να τρώνε γκρέιπφρουτ και να λαμβάνουν φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το φρούτο, ενώ ο οργανισμός τους είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υπερβολικής δόσης, εξηγούν οι ερευνητές.

Τα γκρέιπφρουτ και κάποια άλλα εσπεριδοειδή, περιέχουν συγκεκριμένα χημικά που επηρεάζουν ένα ένζυμο στο έντερο που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απορρόφηση του φαρμάκου από το σώμα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερδοσολογία, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες που κυμαίνονται από παραισθήσεις, χαμηλή πίεση του αίματος, νεφρική βλάβη, μυϊκή βλάβη, υψηλό καρδιακό ρυθμό και αναπνευστικά προβλήματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην καναδική Medical Association Journal.

Μερικοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τέτοια αλληλεπίδραση και οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι υπάρχει  την επιτακτική ανάγκη οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί να είναι γνώστες του προβλήματος.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από τον Dr David Bailey, του Lawson Health Research Institute στο Οντάριο, διαπίστωσε αρκετά παραδείγματα αλληλεπιδράσεων συμπεριλαμβανομένου ενός ασθενούς που υπέστη μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή αύξηση του καρδιακού ρυθμού, επειδή λάμβανε συγκεκριμένο φάρμακο για την καρδιά και έπινε 1 - 1.5 λίτρα χυμού γκρέιπφρουτ την ημέρα.

Για μερικά φάρμακα, ακόμα και 200ml χυμού γκρέιπφρουτ ημερησίως είναι αρκετά για να επιτύχουν επίδραση 3-6 φορές ισχυρότερη απ’ ότι η κανονική δόση.

Ο Dr Bailey, δήλωσε: «Πολλά από τα φάρμακα που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ συνταγογραφούνται συχνά και είναι απαραίτητα για τη θεραπεία σημαντικών ή συνηθισμένων παθήσεων».

Τόνισε ότι μόνο εάν οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν την πιθανότητα η ανεπιθύμητη ενέργεια να έχει οφείλεται σε πρόσφατη ένταξη του γκρέιπφρουτ στη διατροφή του ασθενούς, θα το ερευνήσουν.

Η επίδραση του γκρέιπφρουτ μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους, είτε να μειώσει την ποσότητα του φαρμάκου που απορροφάται από τον οργανισμό, ή να το αυξήσει, όπως παρατηρήθηκε σε αυτή την έρευνα.

Ο Simon Maxwell, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ανέφερε ότι οι ερευνητές θα πρέπει να εξετάσουν εάν η επίδραση του γκρέιπφρουτ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προκειμένου να συνταγογραφούνται μικρότερες δόσεις των φαρμάκων, καθώς ο χυμός μπορεί να επιτρέπει το ίδιο κλινικό αποτέλεσμα με λιγότερα φάρμακα.

Αλλά αυτή η μελέτη θα ήταν περίπλοκη και δαπανηρή, όπως επεσήμανε.

Πηγή:telegraph

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.