Διατροφή Διατροφή & Υγεία Άλλα νοσήματα Οι ντομάτες προστατεύουν από την κατάθλιψη

Οι ντομάτες προστατεύουν από την κατάθλιψη
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Οι ντομάτες προστατεύουν από την κατάθλιψη

Η κατανάλωση ντομάτας λίγες μόνο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες για κατάθλιψη, υποδεικνύει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία για την ψυχική υγεία και τις διατροφικές συνήθειες περίπου 1.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 70 ετών και άνω.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν ντομάτες δύο έως έξι φορές την εβδομάδα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ντομάτες λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Όμως άλλα φρούτα και λαχανικά δεν έχουν τα ίδια οφέλη, διαπίστωσε η μελέτη.Η κατανάλωση άλλων υγιεινών τροφίμων όπως λάχανα, καρότα, κρεμμύδια και κολοκύθες φαίνεται ότι  έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στην ψυχολογική ευεξία.

Περίπου το 20% των ανθρώπων υποφέρουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες.Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, λόγω της επίδρασης, που έχει η εξασθένηση της υγείας τους, το πένθος και η μοναξιά, στη διάθεσή τους.

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που πιστεύεται ότι προστατεύουν από ορισμένες ασθένειες.

Είναι ιδιαίτερα καλή πηγή λυκοπενίου, το αντιοξειδωτικό που τους δίνει βαθύ κόκκινο χρώμα και το οποίο έχει συνδεθεί με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και για έμφραγμα.

Μια ομάδα ερευνητών από την Κίνα και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον Dr Kaijun Niu από Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin της Κίνας, θέλησε να διερευνήσει προγενέστερες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το λυκοπένιο μπορεί να ενισχύσει την ψυχολογική και τη σωματική υγεία, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, ή βλάβες σε υγιή κύτταρα του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Affective Disorders, έδειξαν επίσης ότι η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας μείωσε τον κίνδυνο κατά 52%.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι αν το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο, ή αν απλά προστατεύει από την κατάθλιψη που προκαλείται όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Πηγή:dailymail

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.