Διατροφή Διατροφή & Υγεία Άλλα νοσήματα Τα λιπαρά αλλάζουν τον εγκέφαλο

Τα λιπαρά αλλάζουν τον εγκέφαλο
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τα λιπαρά αλλάζουν τον εγκέφαλο

 

Η κατανάλωση λιπαρών και γλυκών τροφών προκαλεί χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Obesity.

Η Δρ Stephanie Fulton του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και οι συνεργάτες επέβαλαν σε μία ομάδα ποντικών μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά (11% λίπος) και σε μία δεύτερη ομάδα μία υψηλή σε λιπαρά διατροφή ( 58% λίπος) για πάνω από 6 εβδομάδες και παρακολούθησαν πώς επηρεάσει η διαφορετική τροφή τον τρόπο συμπεριφοράς τους.

Η υψηλή σε λιπαρά διατροφή προκάλεσε αύξηση του μεγέθους της περιφέρειας της μέσης στη δεύτερη ομάδα κατά 11 %, αλλά τα ποντίκια δεν χαρακτηρίστηκαν ακόμη παχύσαρκα. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες τεχνικές για την αξιολόγηση της σχέσης επιβράβευσης των ποντικιών με τρόφιμα και αποτελέσματος στη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν τους εγκεφάλους των ποντικιών και διαπίστωσαν τη μεταβολή τους.

Ένα από τα μόρια του εγκεφάλου που εξετάστηκαν ήταν η ντοπαμίνη, η οποία επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανταμείψει με καλά συναισθήματα - ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να μάθουν ορισμένα είδη συμπεριφοράς, δήλωσε η Fulton.

Αυτή η χημική ουσία είναι η ίδια στους ανθρώπους και στα ποντίκια, αλλά και σε άλλα ζώα.

Με τη σειρά του, το CREB είναι ένα μόριο που ελέγχει την ενεργοποίηση των γονιδίων που ενέχονται στη λειτουργία του εγκεφάλου μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν την παραγωγή της ντοπαμίνης και που συμβάλλει στο σχηματισμό της μνήμης.

«Το CREB ενεργοποιήθηκε πολύ περισσότερο στους εγκεφάλους των ποντικιών της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής, οι οποίοι είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα κορτικοστερόνης, μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες. Αυτό εξηγεί και την κατάθλιψη και το αρνητικό κύκλο συμπεριφοράς», εξήγησε η Fulton. «Μια αλλαγή διατροφής προκαλεί συμπτώματα στέρησης και μεγαλύτερη ευαισθησία σε στρεσογόνες καταστάσεις, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο κακής διατροφής».

Πηγή:UPI

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.