Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να βλάπτουν την καρδιά

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να βλάπτουν την καρδιά
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να βλάπτουν την καρδιά

Όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα ασβεστίου ενδεχομένως να αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 24.000 ενήλικες στην Ευρώπη για 11 χρόνια και κατέληξαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα ασβεστίου είχαν 86% μεγαλύτερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι “η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μέσω της διατροφής ενδεχομένως δεν προσφέρει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη, ενώ τα συμπληρώματα ασβεστίου, που μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, θα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή”.

Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι με φυσιολογικά υψηλή πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές όπως το γάλα και το τυρί έτειναν να έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ανακάλυψε η έρευνα.

“Το ασβέστιο είναι σημαντικό μέταλλο”, δήλωσε η ερευνήτρια Sabine Rohrmann, του πανεπιστημίου της Ζυρίχης. “Ωστόσο μάλλον δεν χρειαζόμαστε μεγαδόσεις ασβεστίου και η τρέχουσα σύσταση των 1000 έως 1200 mg για τους περισσότερους ενήλικες στις ΗΠΑ μπορεί να αποκτηθεί από ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει γάλα (χαμηλών λιπαρών) και γαλακτοκομικά”.

Οι αιτίες για τα διαφορετικά ποσοστά κινδύνου δεν είναι σαφείς, αλλά ερευνητές υπέδειξαν ότι η ξαφνική “έκρηξη” ασβεστίου στον οργανισμό από συμπληρώματα ενδεχομένως να αποτελεί μέρος του προβλήματος. “Το ασβέστιο, μαζί με την χοληστερόλη, είναι μία από τις ουσίες που συμβάλλουν στη σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, όταν τα επίπεδα ασβεστίου αυξάνονται ξαφνικά, το ασβέστιο φαίνεται πιο πιθανό να καταλήξει σε πλάκες των τοιχωμάτων των αρτηριών, σημαντικές υπαίτιοι καρδιακών προσβολών”.

Ορισμένοι ειδικοί είδαν με σκεπτικισμό την έρευνα. Η Dr Carrie Ruxton, από το Health Supplements Information Service, δήλωσε ότι η οστεοπόρωση είναι πραγματικό θέμα για τις γυναίκες και δεν είναι υπεύθυνο να συμβουλεύουν επιστήμονες τη διακοπή των συμπληρωμάτων ασβεστίου με βάση μια ελαττωματική έρευνα, ιδιαίτερα όταν η σχέση μεταξύ ασβεστίου, βιταμίνης D και υγείας των οστών υιοθετείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Heart’.

Πηγή: cbsnews

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.