Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει την καρδιά

Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει την καρδιά
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει την καρδιά

Η καθημερινή κατανάλωση 100g μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τα καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, αποκαλύπτει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο bmj.com. 

Η μαύρη σοκολάτα (που περιέχει τουλάχιστον 60% κακάο) είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και ήδη γνωρίζουμε τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές της από μελέτες μικρής, όμως, διάρκειας.

Έτσι, μια ομάδα ερευνητών από τη Μελβούρνη, χρησιμοποίησε ένα μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία της καθημερινής κατανάλωσης 100gr σκούρας σοκολάτας σε 2.013 άτομα, που ήδη διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και πληρούσαν τα κριτήρια για μεταβολικό σύνδρομο, αλλά δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη και δεν ήταν σε θεραπεία μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Με συμμόρφωση 100% (καλύτερο σενάριο), οι ερευνητές έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση σκούρας σοκολάτας θα μπορούσε να αποτρέψει δυνητικά 70 μη θανατηφόρα και 15 θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάματα ανά 10.000 άτομα σε διάστημα 10 ετών.

Ακόμα και όταν τα επίπεδα συμμόρφωσης μειώθηκαν στο 80%, ο αριθμός των μη θανατηφόρων και δυνητικά μοιραίων συμβαμάτων που αποφεύχθηκε ήταν 55 και 10 αντίστοιχα, ανά 10.000 άτομα σε μια δεκαετία, και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική παρέμβασης.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι στην ανάλυσή τους αξιολογήθηκαν μόνο τα μη θανατηφόρα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τα μη θανατηφόρα εμφράγματα του μυοκαρδίου και ότι οι πιθανές επιπτώσεις σε άλλες καρδιαγγειακές νόσους, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, δεν έχουν ακόμη εξεταστεί.

Επίσης είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι προστατευτικές επιδράσεις έχουν καταδειχθεί μόνο για τη μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 60-70% κακάο), και όχι για τη γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα, πιθανόν λόγω των υψηλότερων επιπέδων φλαβονοειδών που περιέχει η σκούρα σοκολάτα.

Παρ’ όλα αυτά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας στη μείωση της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης "θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική και αποδοτική στρατηγική για τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο (και όχι διαβήτη)".

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο

 

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.