Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς προστατεύουν την καρδιά τους

Όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς προστατεύουν την καρδιά τους
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Όσοι τρώνε ξηρούς καρπούς προστατεύουν την καρδιά τους

Οι καταναλωτές ξηρών καρπών έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μειωμένους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και μεταβολικού συνδρόμου, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η Carol O'Neil του Louisiana State University και οι συνεργάτες της συνέκριναν τον κίνδυνο, που διατρέχουν όσοι άνθρωποι καταναλώνουν ξηρούς καρπούς με όσους δεν τους καταναλώνουν, να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη στηρίχθηκε σε στοιχεία 13.292 Αμερικανών ενηλίκων, ηλικίας 19 ετών και άνω, που συμμετείχαν σε μια έρευνα για την υγεία και τη διατροφή μεταξύ1999 - 2004.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το 18,6 τοις εκατό των ηλικιών 19-50 ήταν καταναλωτές ξηρών καρπών ενώ το 21 τοις εκατό ηλικίας 51 και άνω έτρωγαν ξηρούς καρπούς τακτικά.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην Journal of the American College of Nutrition, έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίστηκε με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης των επιλεγμένων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο.

Οι καταναλωτές ξηρών καρπών είχαν επίσης 5 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να έχουν μεταβολικό σύνδρομο και είχαν επίσης χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης των τεσσάρων παραγόντων κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας και χαμηλή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας («κακή» χοληστερόλη). Επίσης, σε όσους έτρωγαν ξηρούς καρπούς μειώθηκε ο ΔΜΣ και η περίμετρος της μέσης, ανέφερε η μελέτη.

Στους ξηρούς καρπούς περιλαμβάνονται: αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, φουντούκια, καρύδια, πεκάν, κουκουνάρι, φιστίκια και φυστίκια Αιγίνης.

Πηγή: UPI

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.