Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Η φρουκτόζη μπορεί να μην οδηγεί σε υπέρταση

Η φρουκτόζη μπορεί να μην οδηγεί σε υπέρταση
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η φρουκτόζη μπορεί να μην οδηγεί σε υπέρταση

Tα γλυκά ποτά μπορεί να έχουν συσχετιστεί με ένα ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of General Internal Medicine δείχνει ότι η φρουκτόζη μπορεί να μην είναι ο ένοχος, όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενη έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η φρουκτόζη σχετίζεται με κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιο προηγείτο: η υψηλή αρτηριακή πίεση ή κατανάλωση ποτών με γλυκιά γεύση.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 223.891 ανδρών και γυναικών, εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα, των οποίων η διατροφή και η υγεία παρακολουθήθηκαν για 16 έως 38 χρόνια. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση κατά την έναρξη της μελέτης.

Με την πάροδο του χρόνου, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον ένα ρόφημα με ζάχαρη την ημέρα είχαν 13% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση σε σχέση με εκείνους που έπιναν μόνο ένα γλυκό ποτό το μήνα ή λιγότερο. Ομοίως, τα άτομα που έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα είχαν 14% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση σε σχέση με όσους έπιναν λίγα ή καθόλου.

Για να διαπιστώσουν αν ήταν υπεύθυνη η φρουκτόζη, οι ερευνητές εξέτασαν και ανθρώπους που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φρουκτόζης μέσω της διατροφή τους από άλλες πηγές, όπως τα φρούτα. Μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν το 5% των θερμίδων τους από πηγές φρουκτόζης, εκτός από τα ποτά, ο κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης ήταν είτε χαμηλότερος είτε ίσος με τα άτομα που λάμβαναν μικρές ποσότητες φρουκτόζης.

Επιπλέον, τα ανθρακούχα και τα ποτά τύπου κόλα συνδέθηκαν πιο έντονα με τον κίνδυνο για υπέρταση. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από τις μεγάλες μερίδες αναψυκτικών που σερβίρονται, ή κάποιο άλλο άγνωστο συστατικό κοινό σ’ όλα αυτά, ανέφεραν οι ερευνητές, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Πηγή: IFT

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.