Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Το αλάτι βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία

Το αλάτι βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Το αλάτι βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία

Η μακρόχρονη, πλούσια σε αλάτι διατροφή μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. John Forman, νεφρολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital και στο Harvard Medical School στη Βοστόνη, και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν την πρόσληψη νατρίου σε 5.556 άνδρες και γυναίκες από την Groningen της Ολλανδίας.

Η πρόσληψη νατρίου εξετάστηκε με τη συλλογή πολλών δειγμάτων ούρων 24ωρου, που θεωρείται η καλύτερη μέθοδος για τη μέτρηση της πρόσληψης νατρίου, δήλωσε ο Forman.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νατρίου και των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα και λευκωματίνης στα ούρα (δύο δεικτών που υποδεικνύουν βλάβη των αιμοφόρων αγγείων) σε συμμετέχοντες που δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε 6,4 χρόνια (μέσος χρόνος παρακολούθησης) διαγνώστηκαν 878 νέες περιπτώσεις υπέρτασης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα νατρίου (περίπου 6.200 mg / ημέρα) είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν την ελάχιστη ποσότητα νατρίου (περίπου 2.200 mg / ημέρα).

Επιπλέον, εκείνοι που είχαν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος και έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή πίεση, ενώ εκείνοι με υψηλά επίπεδα αλβουμίνης ούρων και υψηλότερη πρόσληψη αλατιού είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή πίεση του αίματος.

Πηγή: UPI

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.