Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Η μείωση του αλατιού ωφελεί την υγεία

Η μείωση του αλατιού ωφελεί την υγεία
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Η μείωση του αλατιού ωφελεί την υγεία

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλμυρών τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών παθήσεων, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Προτείνει στους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο αλάτι και επιθυμεί την σαφέστερη επισήμανση του περιεχομένου στις ετικέτες των τροφίμων.

Το WCRF, δήλωσε ο ένας στους επτά καρκίνους του στομάχου στην Μ. Βρετανία θα μπορούσε να προληφθεί εάν οι άνθρωποι ακολουθούσαν τις οδηγίες για την καθημερινή κατανάλωση αλατιού, ενώ το Cancer Research του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει και καρκίνο.

Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο είναι το 6 gr, περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, αλλά το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο δήλωσε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν 8.6gr την ημέρα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται περίπου 6.000 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου κάθε χρόνο. Το WCRF εκτιμά ότι το 14% των περιπτώσεων, περίπου 800, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν οι καταναλωτές δεν ξεπερνούσαν τα 6g την ημέρα.

Η Kate Mendoza, επικεφαλής πληροφόρησης για την υγεία στο WCRF, δήλωσε: «Ο καρκίνος του στομάχου είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με επιτυχία, διότι οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται μέχρις ότου η νόσος έχει εδραιωθεί». Πρόσθεσε ότι πρέπει να δίνεται προσοχή στην επιλογή του τρόπου ζωής για την πρόληψη της νόσου, με πρωταρχικό στόχο τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Τόνισε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δεν αφορά μόνο στην ποσότητα που βάζουμε στο φαγητό, αλλά κυρίως σ’ αυτή που περιέχεται ήδη στα τρόφιμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το WCRF έχει κάνει έκκληση για την υιοθέτηση ενός συστήματος σήμανσης των τροφίμων ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε αλάτι - κόκκινο για την υψηλή, πορτοκαλί για τη μεσαία και πράσινο για τη χαμηλή.

Πηγή: BBC

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.