Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν από καρδιακή νόσο

Τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν από καρδιακή νόσο
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τα παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν από καρδιακή νόσο

Τα δύο τρίτα των πολύ παχύσαρκων παιδιών κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακή νόσο από την ηλικία των 12 ετών, έχει διαπιστώσει μια νέα μελέτη. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο journal Archives of Disease in Childhood βρήκε ότι τα δύο από τα τρία παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία έχουν ήδη τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η μελέτη διεξήχθη στην Ολλανδία με στοιχεία 500 παιδιών που συλλέχθηκαν μεταξύ 2005 και 2007. Τα 307 απ’ αυτά χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρά παχύσαρκα. Μέχρι την ηλικία των 12 είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και γλυκόζη αίματος.

Από τα 307 παχύσαρκα παιδιά, πάνω από τα μισά ήταν αγόρια. Έτειναν να είναι σοβαρότερα παχύσαρκα τα νεαρότερα αγόρια,ενώ για τα κορίτσια ίσχυε το αντίθετο. Δύο στα τρία είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου. Πάνω από τα μισά είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρόμοια αναλογία παιδιών είχε υψηλά επίπεδα “κακής” χοληστερόλης. Ένα στα επτά είχε υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας. Και περίπου το 1% είχε ήδη διαβήτη τύπου 2. Η παχυσαρκία μόνο ενός παιδιού οφειλόταν σε ιατρικούς παράγοντες και όχι σε παράγοντες του τρόπου ζωής. Σχεδόν ένα στα τρία σοβαρά παχύσαρκα παιδιά προέρχονταν από μονογονεϊκές οικογένειες.

Η Δρ Joana Kist-van Holthe, από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ, έγραψε: “Ο επιπολασμός της διαταραγμένης γλυκόζης νηστείας (στα παιδιά) είναι ανησυχητικός, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη παγκόσμια επικράτηση του διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και σε εφήβους. “Ομοίως, ο υψηλός επιπολασμός της αρτηριακής υπέρτασης και της δυσλιπιδαιμίας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακή νόσο στη νεαρή ενήλικο ζωή”.

Πηγή: telegraph

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.