Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Τα σταφύλια βοηθούν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων

Τα σταφύλια βοηθούν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Τα σταφύλια βοηθούν στη μείωση των καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η Δρ Maria Luz Fernandez και η Jacqueline Barona, του Τμήματος Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους άντρες ηλικίας 30-70 με μεταβολικό σύνδρομο.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο  διαταραχών που εμφανίζονται μαζί -αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα σακχάρου, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση, χαμηλή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (‘καλή’ χοληστερόλη) και αυξημένα τριγλυκερίδια- το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά και διαβήτη.

Μετά από μια περίοδο τριών εβδομάδων ‘αποτοξίνωσης’, κατά την οποία δεν καταναλώθηκαν ούτε σταφύλια ούτε εικονικό φάρμακο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν να καταναλώνουν ή αποξηραμένα σταφύλια σε μορφή σκόνης, ή εικονικό φάρμακο σε μορφή σκόνης για τέσσερις εβδομάδες. 

Από τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση σταφυλιών οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις της αρτηριακής πίεσης, σε βελτίωση της ροής του αίματος και σε μείωση μιας ένωσης που σχετίζεται με φλεγμονή. 

"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιακή νόσο, σε έναν πληθυσμό που βρίσκεται ήδη σε υψηλό κίνδυνο”, δήλωσε η Fernandez, κύρια ερευνήτρια της μελέτης, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω τις σοβαρές ενδείξεις ότι τα σταφύλια μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία της καρδιάς, και επεκτείνονται στους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο.

Πηγή: UPI

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.