Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Καρδιακή ανεπάρκεια και αλάτι

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας για την ΚΑ (heartfailurematters.org) η μείωση λήψης αλατιού έχει μεγάλη σημασία για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η νόσος κάνει το σώμα να διατηρεί το επιπλέον αλάτι και νερό προκαλώντας κατακράτηση υγρών και στη συνέχεια πρήξιμο των αστραγάλων, των ποδιών ή του στομάχου και πρόσληψη βάρους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει συμφόρηση των πνευμόνων με πρόβλημα στην αναπνοή. Η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας υγρών ώστε να στείλει την αναγκαία ποσότητα αίματος στο σώμα. Το αλάτι επίσης προκαλεί δίψα κάνοντας τον ασθενή να πίνει και άλλο νερό και να κάνει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα.

Ως τρόποι περιορισμού του αλατιού συστήνονται:

  • Να τρώει κάποιος περισσότερα φρούτα και λαχανικά, υποκατάστατα κρέατος (πχ πρωτεΐνη σόγιας), μη επεξεργασμένα φαγητά, προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά και ψάρια.
  • Να προστίθενται βότανα, καρυκεύματα ή χυμοί φρούτων στο φαγητό για καλύτερη γεύση.
  • Να αποφεύγονται επεξεργασμένα φαγητά που έχουν πολύ αλάτι, όπως έτοιμα γεύματα, κονσερβοποιημένα λαχανικά, τυριά, επεξεργασμένα κρέατα (πχ λουκάνικα και ζαμπόν), ψωμί και επεξεργασμένη τομάτα (πχ κέτσαπ).

Τα παραπάνω ειπώθηκαν από τους  Γ. Φιλιππάτο, Αν. Καθηγητή Καρδιολογίας, Ι. Παρίση, Επικ. Καθηγητή Καρδιολογίας και Α. Καραβίδα, Διευθυντή ΕΣΥ, Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας σε εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, εστιασμένη στην Καρδιακή Ανεπάρκεια, που πραγματοποιήθηκε στην Αμφίκλεια, όπου στο δεύτερο μέρος της ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λάζαρου έδειξε πως να μαγειρεύουμε υγιεινά και νόστιμα, χρησιμοποιώντας λίγο ή και καθόλου αλάτι!

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.