Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα Χάπι ντομάτας προστατεύει την καρδιά

Χάπι ντομάτας προστατεύει την καρδιά
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Χάπι ντομάτας προστατεύει την καρδιά

Εάν οι καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες περίπου 2,3 κιλών ντοματών προσφερόταν σε μια μικρή κάψουλα θα υπήρχε κανείς που δεν θα την προμηθευόταν;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είναι σίγουροι για την θετική απήχησή του, μετά από δοκιμές στο συμπλήρωμα Ateronon.

Το χάπι περιέχει τη χημική ουσία λυκοπένιο (που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους) και είναι γνωστό ότι διασπά τις λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες.

Η μελέτη βρήκε ότι η λήψη της κάψουλας αύξησε τη ροή του αίματος και βελτίωσε την κατάσταση του εσωτερικού των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις. Επίσης αύξησε την ευελιξία των αρτηριών τους κατά 50%.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημία που προκαλείται από τις καρδιακές παθήσεις, και να συμβάλει στη μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ωφελήσει τα άτομα με αρθρίτιδα, διαβήτη, ακόμα και να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου.

Κάθε χάπι παρέχει το ισοδύναμο της κατανάλωσης περίπου 2,3 κιλών ώριμων ντοματών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ντομάτες, ψάρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χοληστερόλη και να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια δίμηνη δοκιμή, κατά την οποία το χάπι δόθηκε σε 36 ασθενείς με καρδιακή νόσο και 36 υγιείς εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη, παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Το χάπι φάνηκε να βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου - τη στοιβάδα των κυττάρων που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης ενίσχυσε την ευαισθησία τους στο μονοξείδιο του αζώτου, το αέριο που προκαλεί τη διαστολή των αρτηριών κατά την άσκηση. in response to exercise.

Ο Ian Wilkinson, της μονάδα κλινικών δοκιμών του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες δοκιμές για να δούμε αν μπορούν να μεταφραστούν σε λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Peter Kirkpatrick, ο κορυφαίος νευροχειρουργός και ιατρικός σύμβουλος της CamNutra, η οποία έχει αναπτύξει το Ateronon, είπε: «Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα, αλλά τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη είναι πολύ καλύτερα από οτιδήποτε θα μπορούσαμε να ελπίζουμε».

Αναμένονται περαιτέρω μελέτες, ενώ οι ερευνητές ελπίζουν ότι το χάπι θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις στατίνες για τους πάσχοντες από καρδιακή νόσο που δεν μπορούν να λάβουν τα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης.

Ο Mike Knapton, από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι το λυκοπένιο έδειξε βελτίωση της ροής του αίματος σε άτομα με καρδιακή νόσο, απέχει από την απόδειξη ότι η λήψη θα μπορούσε να βελτιώσει την έκβαση των ατόμων με καρδιακές παθήσεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείτε των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής είναι να τρώτε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Πηγή:dailymail

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.