Διατροφή Διατροφή & Υγεία Καρδιαγγειακά νοσήματα ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

 

Η χοληστερόλη, είναι μια λιπαρή  ουσία, που κυκλοφορεί στο αίμα  μας. Η περίσσεια LDL χοληστερόλη, επικάθεται στα αγγεία με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθηρωματική πλάκα, οπότε αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπαθειών.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες για την εμφάνιση καρδιοπαθειών, που είναι η  Νο 1 αιτία θανάτων στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, παρόλο που το 44% των Ελλήνων έχει υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, 1 στους 2 δεν το γνωρίζει.
Οι οδηγίες του NCEP (National Cholesterol Education Program) των ΗΠΑ, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της υγιεινής διατροφής για την αντιμετώπιση της Υπερχοληστερολαιμίας.

Χρήσιμες συστάσεις  για την μείωση της LDL χοληστερόλης.

1. Μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών (< 7% του συνόλου των θερμίδων), Trans λιπαρών & διαιτητικής χοληστερόλης(< 200mg/ημέρα)
2. Μείωση  βάρους
3. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (5 μερίδες/ημέρα τουλάχιστον)
4. Αύξηση της άσκησης (min  30’ ήπιας άσκησης καθημερινά)
5. Κατανάλωση τροφίμων εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες
6. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ
7.   Μείωση και καλύτερα σταμάτημα του καπνίσματος
8.  Προσπάθεια καταπολέμησης του άγχους.                       
• Οι φυτικές στερόλες, είναι φυσικό φυτικό συστατικό με μοριακή δομή παρόμοια με αυτή της χοληστερόλης που παρεμποδίζουν την απορρόφησή της από το έντερο.

Ανεξάρτητες κλινικές έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 μερίδων προϊόντων, με φυτικές στερόλες, μειώνει αποτελεσματικά την LDL “κακή” χοληστερόλη 7 έως 10%, μέσα σε 2-3 εβδομάδες, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Σήμερα  βρίσκουμε στην αγορά, μαργαρίνη, γάλα και γιαούρτι με φυτικές στερόλες (από τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε 3 μερίδες ημερησίως σε οποιονδήποτε συνδυασμό) καθώς επίσης και το ρόφημα γιαουρτιού με φυτικές στερόλες, ( το οποίο πρέπει να καταναλώνουμε μία φορά ημερησίως, γιατί περιέχει όλη την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα στερολών.)
Τα τρόφιμα αυτά έχουν την  έγκριση της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Τρόφιμα και του FDA.
H Ευρωπαϊκή Ένωση επισφράγισε  τη δράση των φυτικών στερολών – του δραστικού συστατικού  της σειράς των προϊόντων με φυτικές στερόλες, για μείωση της χοληστερόλης .

Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια επιτροπή δήλωσε ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες :

« Έχει καταδειχθεί ότι οι φυτικές στερόλες μειώνουν την χοληστερόλη. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου»


Δήμητρα Ξενάκη : Χημικός,
M.Sc. και Ph.D. στη Δομική Χημεία Τροφίμων, Universite de Nancy I, Γαλλία

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.