FoodPedia Επιστημονικό Λεξικό
Αναζήτηση με γράμμα

Firming agents, Σκληρυντικοί παράγοντες
ΕκτύπωσηEmail

Τα Πρόσθετα που καθιστούν ή διατηρούν τους ιστούς των φρούτων ή των λαχανικών σκληρούς ή τραγανούς, ή αλληλεπιδρούν με τους πηκτωματογόνους παράγοντες για την παρασκευή ή την ενίσχυση πηκτώματος

Flavor enhancers, Ενισχυτικά γεύσεως
ΕκτύπωσηEmail

Πρόσθετα που ενισχύουν την υπάρχουσα γεύση ή/και οσμή τροφίμου

Flavor enhancers, Ενισχυτικά γεύσης
ΕκτύπωσηEmail

Κατηγορία προσθέτων τα οποία έχουν την ικανότητα να ενισχύουν ή να συμπληρώνουν τα γευστικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Τα πιο διαδεδομένα είναι τα: γλουταμινικό μονονάτριο, ινοσινικό νάτριο, γουανυλικό νάτριο. Χρησιμοποιούνται μόνα τους ή σε συνδυασμό. Ανήκουν στην κατηγορία των προσθέτων  και στα οποία έχουν αποδοθεί οι αριθμοί Ε 621, Ε 627, Ε 631. Τα άλλα δυο χρησιμοποιούμενα ενισχυτικά γεύσης (ινοσινικό νάτριο, γουανυλικό νάτριο) χρησιμοποιούνται κυρίως συνδυαστικά με το γλουταμινικό μονανάτριο γιατί εμφανίζουν συνεργιστική δράση και μάλιστα σε πάρα πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με αυτό (περίπου 2% επί του συνολικά περιεχόμενου γλουταμινικού). Είναι επιτρεπόμενα πρόσθετα από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και παράγονται από ενζυμική δράση σε συγκεκριμένο εκχύλισμα βιομάζας βακτηρίων.

Flour treatment agents, Βελτιωτικά αλεύρων
ΕκτύπωσηEmail

Πρόσθετα πλην των γαλακτωματοποιητών, που προστίθενται στο αλεύρι ή τη ζύμη προκειμένου να βελτιώσουν την αρτοποιητική ικανότητά

Foaming agents, Αφριστικοί παράγοντες
ΕκτύπωσηEmail

Οι ουσίες που επιτρέπουν την ομοιογενή διασπορά αερίου φάσεως σε υγρό ή στερεό τρόφιμο

Food Additive , Πρόσθετο τροφίμων
ΕκτύπωσηEmail

Τα πρόσθετα είναι φυσικές ή τεχνητές ουσίες οι οποίες προστίθενται σκόπιμα στα τρόφιμα για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων τεχνολογικών σκοπών (συντήρηση, βελτίωση οργανοληπτικών χαρακτήρων κλπ). Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα πρόσθετα κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες όπως συντηρητικά, χρωστικές, γλυκαντικά, αρώματα και οι γαλακτωματοποιητές.

Στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία κωδικοποιούνται με το γράμμα ‘Ε’ ακολουθούμενο από ένα μοναδικό αριθμό για το καθένα από αυτά. Η επισήμανσή τους στις ετικέτες των συσκευασμένων προϊόντων είναι υποχρεωτική και γίνεται με την αναγραφή του σκοπού που εξυπηρετεί η χρήση του στο συγκεκριμένο προϊόν ακολουθούμενο από την κωδικοποίηση με τον αριθμό Ε ή τη χημική του ονομασία. Όλα τα πρόσθετα που είναι κωδικοποιημένα με το γράμμα Ε είναι αξιολογημένα τοξικολογικά και είναι ασφαλή για τις χρήσεις και τις ποσότητες που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορείτε να δείτε τα επιτρεπόμενα πρόσθετα ανά κατηγορία τροφίμου ή ανά χρήση.

Food irradiation, Ακτινοβόληση Τροφίμων
ΕκτύπωσηEmail

Η επεξεργασία διαφόρων τροφίμων με χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας για την καταστροφή παθογόνων βακτηρίων ή / και μείωση άλλων μικροοργανισμών οι οποίοι υπάρχουν στα τρόφιμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους και να επιμηκυνθεί η διατηρησιμότητα τους. Η τεχνολογία αυτή είναι επιτρεπόμενη και αυστηρά ελεγχόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα μόνο σε αποξηραμένα βότανα, μπαχαρικά , καρυκεύματα και φυσικά αρτύματα .

Σε περίπτωση εφαρμογής της υπάρχει υποχρέωση σχετικής επισήμανσης στη συσκευασία των προϊόντων.

Food preservation, Συντήρηση Τροφίμων
ΕκτύπωσηEmail

Με τον όρο συντήρηση τροφίμων αναφερόμαστε στις τεχνικές, τεχνολογίες και επεξεργασίες που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση ή / και την επιμήκυνση της διατηρησιμότητας των τροφίμων για μεγάλη χρονική διάρκεια με ασφάλεια και χωρίς αλλοιώσεις. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν την ψύξη, κατάψυξη, κονσερβοποίηση, καπνισμό, αφυδάτωση, ζύμωση, θερμική επεξεργασία (παστερίωση, αποστείρωση), ακτινοβόληση, υπερυψηλή πίεση, συσκευασία υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα καθώς και χρήση συντηρητικών. Οι τεχνικές συντήρησης μπορεί να χρησιμοποιούνται από μόνες τους ή και σε συνδυασμό μεταξύ τους προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αναφορικά με τη φύση του προϊόντος, το κόστος, το στόχο χρόνου διατηρησιμότητας και των απαιτήσεων του καταναλωτή.

Food Safety Management System (FSMS), Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) & HACCP
ΕκτύπωσηEmail

 

Το σύνολο των στοιχείων (εγχειρίδια, διαδικασίες, έγγραφα, μετρήσεις, κλπ) που χρησιμοποιεί μια επιχείρηση τροφίμων με ένα συγκεκριμένο μηχανισμό δόμησης ώστε να τεκμηριώσει την παραγωγή, διάθεση ή/και διακίνηση ασφαλών τροφίμων. Ένα σύστημα ΣΔΑΤ πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του Κανονισμού 852/2004 και να λαμβάνει υπ΄οψιν τις αρχές του HACCP. Συνήθως η δόμησή του ακολουθεί ένα διεθνές Πρότυπο όπως ISO 22000:2005, BRC, IFS, κλπ.

Food Safety Objective (FSO), Στόχος Ασφαλείας Τροφίμων
ΕκτύπωσηEmail

 

Η μέγιστη περιεκτικότητα ενός κινδύνου στο τρόφιμο της στιγμή της κατανάλωσής του

 

Fortification, Εμπλουτισμός τροφίμων
ΕκτύπωσηEmail

Η εθελοντική προσθήκη θρεπτικών συστατικών σε τρόφιμα σε ποσότητες μεγαλύτερες από ότι θα υπήρχε φυσικά στα τρόφιμα. Η σχετική Κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός 1925/2006) ορίζει σαφώς ποια συστατικά επιτρέπεται να προστεθούν και σε τι ποσότητες.

Αναζήτηση με γράμμα

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.