Νομοθεσία Νομοθετικές Εξελίξεις - Νέα Ισχυρισμοί υγείας: Δηλώσεις αποδοχής (endorsements) & διαφήμιση

Ισχυρισμοί υγείας: Δηλώσεις αποδοχής (endorsements) & διαφήμιση
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Ισχυρισμοί υγείας: Δηλώσεις αποδοχής (endorsements) & διαφήμιση

Κανόνες στον τρόπο διατύπωσης συστάσεων ή δηλώσεων αποδοχής (endorsements) από ενώσεις επαγγελματιών υγείας καθώς και στη διαφήμιση τροφίμων που φέρουν ισχυρισμούς υγείας από μεμονωμένους επαγγελματίες υγείας θέτει ο ΕΦΕΤ με σχετική εγκύκλιο.
Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, «σχετικά με τη διατύπωση σε τρόφιμα που φέρουν ισχυρισμούς υγείας, συστάσεων ή δηλώσεων αποδοχής από  ενώσεις επαγγελματιών στον ιατρικό τομέα και στους τομείς της διατροφής ή της διαιτολογίας και από ιδρύματα που σχετίζονται με την υγεία, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν εθνικούς κανόνες, ελλείψει συγκεκριμένων κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρινίζεται όμως ότι δεν επιτρέπονται ισχυρισμοί υγείας που αναφέρονται σε συστάσεις μεμονωμένων ιατρών ή επαγγελματιών στον τομέα της υγείας και άλλων ενώσεων που δεν μνημονεύονται στο άρθρο 11 του Κανονισμού 1924/2006».
Η εγκύκλιος αυτή έχει ως σκοπό να παρέχει διευκρινίσεις σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να ικανοποιούνται στις περιπτώσεις διατύπωσης συστάσεων ή δηλώσεων αποδοχής σχετικά με ένα τρόφιμο που φέρει ισχυρισμό υγείας.
Συγκεκριμένα :
•    Καθορίζονται τα κριτήρια/προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια ένωση επαγγελματιών, ώστε να δύναται να προβαίνει σε συστάσεις ή δηλώσεις αποδοχής σχετικά με ένα προϊόν που φέρει ισχυρισμό υγείας.
•    Για τους σκοπούς της παρούσας εγκυκλίου και μόνον καθορίζονται οι κατηγορίες των επαγγελματιών οι οποίες θεωρείται ότι εντάσσονται στους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και οι οποίοι ΔΕΝ μπορούν να προβαίνουν σε συστάσεις μέσω της επισήμανσης, παρουσίασης και διαφήμισης τροφίμων που φέρουν ισχυρισμούς υγείας.

Κατεβάστε από εδώ την εγκύκλιο

Share

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.