Νομοθεσία Νομοθετικές Εξελίξεις - Νέα Νέοι κανόνες για την επισήμανση αλλεργιογόνων στο κρασί

Νέοι κανόνες για την επισήμανση αλλεργιογόνων στο κρασί
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Νέοι κανόνες για την επισήμανση αλλεργιογόνων στο κρασί

Με την έκδοση του Κανονισμού 579/2012 της 29ης Ιουνίου 2012, καθορίζονται οι νέες απαιτήσεις επισήμανσης αλλεργιογόνων συστατικών που μπορεί να υπάρξουν σε οίνους λόγω της διαδικασίας παραγωγής τους.

Συγκεκριμένα θα πρέπει στο εξής να επισημαίνονται ως αλλεργιογόνα όχι μόνο οι ενώσεις θειώδους οξέος, αλλά και προϊόντα αυγού ή/και γάλακτος που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία της οινοποίησης. Υποχρέωση επισήμανσης υπάρχει στην περίπτωση που η παρουσία τους μπορεί να ανιχνευθεί στο τελικό προϊόν σύμφωνα με τις μεθόδους ανάλυσης που περιγράφονται στο άρθρο 120ζ του Κανονισμού 1234/2007 για την Κοινή Οργάνωση Αγορών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με ανάλυση με ELISA (βάσει των μεθόδων που προτείνονται από τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου & Οίνου), το όριο ανίχνευσης είναι 0,25mg/l.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ακόλουθες εκφράσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

Ενδείξεις σχετικές με τις ενώσεις του θειώδους οξέος Ενδείξεις σχετικές με το αυγό και τα προϊόντα με βάση το αυγό Ενδείξεις σχετικές με το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος
«θειώδη», «διοξείδιο του θείου» ή «ανυδρίτης του θειώδους οξέος»  «αυγό», «πρωτεΐνη αυγού», «προϊόν αυγού», «λυσοζύμη αυγού» ή «αλβουμίνη αυγού» «γάλα», «προϊόντα γάλακτος», «καζεΐνη γάλακτος» ή «πρωτεΐνη γάλακτος»

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα και περαιτέρω απεικόνισης των παραπάνω εκφράσεων με εικονογράμματα

pictogrammes wine

Ο Κανονισμός εφαρμόζεται, όσον αφορά τις ενδείξεις τις σχετικές με το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος καθώς και το αυγό και τα προϊόντα με βάση το αυγό στους οίνους οι οποίοι  έχουν παραχθεί, εξ ολοκλήρου ή εν μέρει, από σταφύλια εσοδείας των ετών 2012 και επόμενων και έχουν επισημανθεί μετά την 30η  Ιουνίου 2012.

Share

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.