Νομοθεσία Νομοθετικές Εξελίξεις - Νέα Δήλωση του Επιτρόπου κ. John Dalli για ισχυρισμούς υγείας

Δήλωση του Επιτρόπου κ. John Dalli για ισχυρισμούς υγείας
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Δήλωση του Επιτρόπου κ. John Dalli για ισχυρισμούς υγείας

Dalli :  "Καλά νέα για τους καταναλωτές που μπορούν πλέον να έχουν τη βεβαιότητα ότι οι ισχυρισμοί υγείας που διατυπώνονται για τα τρόφιμα είναι ακριβείς"

Στη συνεδρίαση της Κανονιστικής Επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων της 5ης Δεκεμβρίου 2011, εγκρίθηκε από τα Κράτη - Μέλη ο πρώτος Κανονισμός με τον οποίο εγκρίνεται μια σειρά από ισχυρισμούς υγείας του άρθρου 13.1 του Κανονισμού 1924/2006

Ο αρμόδιος Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών κ. John Dalli έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Χαιρετίζω τη σημαντική απόφαση που ελήφθη σήμερα. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να βρίσκουν ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες στη σήμανση των τροφίμων, που να τους βοηθούν να πραγματοποιούν πιο υγιεινές επιλογές. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς υγείας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξασφαλίζεται ότι είναι αληθείς και ακριβείς. Το μέτρο αυτό, μετά την έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα βοηθήσει τις εθνικές αρχές να εξασφαλίζουν υψηλό βαθμό προστασίας των καταναλωτών».

Οι καταναλωτές μπορούν να αναμένουν ότι δεν θα παραπλανούνται από αβάσιμους, υπερβολικούς ή αναληθείς ισχυρισμούς. Οι επιτρεπόμενοι ισχυρισμοί έχουν υποβληθεί σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση και είναι πλέον ακριβέστεροι ως προς τα οφέλη για την υγεία. Όμως, κατά την κοινοποίηση των οφελών για την υγεία, οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων διαθέτουν ένα βαθμό ευελιξίας προκειμένου να διευκολύνεται η κατανόηση.
Ο Επίτροπος κ. Dalli πρόσθεσε τα εξής: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η προστασία των καταναλωτών είναι ο κύριος στόχος του κανονισμού σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας. Οι καταναλωτές έχουν την τάση να υπερεκτιμούν την αξία των προϊόντων διατροφής για τα οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί. Στο εξής διαθέτουμε τα εργαλεία για να καθαρίσουμε την αγορά από όσους ισχυρισμούς υγείας αποδίδουν, σε διάφορα προϊόντα, αβάσιμα και παραπλανητικά οφέλη για την υγεία. Οι παραπλανητικοί ισχυρισμοί συνιστούν επίσης αθέμιτο ανταγωνισμό επειδή θέτουν σε μειονεκτική θέση τις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές διαθέτουν ορθές πληροφορίες με βάση τις οποίες μπορούν να πραγματοποιήσουν ενημερωμένες επιλογές. Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει να βελτιωθεί η σαφήνεια με την εφαρμογή εναρμονισμένων κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ».

Πηγή: Ευρωπαική Επιτροπή - DG SANCO

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.