Food Market Conferences & Events 16 Οκτωβρίου: Οι αντιθέσεις της παγκόσμιας διατροφής στο προσκήνιο

16 Οκτωβρίου: Οι αντιθέσεις της παγκόσμιας διατροφής στο προσκήνιο
PDFPrintE-mail

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

16 Οκτωβρίου: Οι αντιθέσεις της παγκόσμιας διατροφής στο προσκήνιο

 

 

Zούμε σε μια εποχή με μεγάλες αντιθέσεις και παράδοξα. Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού, στις 16 Οκτωβρίου, έρχεται να μας θυμίσει το πιο σημαντικό από αυτά: Την ώρα που η πείνα απειλεί περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, όπου ο υποσιτισμός, η διατροφική ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες υγιεινής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας κυριαρχούν,  στις ανεπτυγμένες χώρες το πρόβλημα της παχυσαρκίας απειλεί την υγεία εκατομμυρίων πολιτών.


Την ίδια στιγμή δηλαδή που ο μισός πλανήτης αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας, ο άλλος μισός αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων διατροφής που σχετίζονται είτε με την υπερκατανάλωση τροφίμων είτε με στρεβλές εικόνες που παράγει ο δυτικός τρόπος ζωής.


Μία από αυτές τις στρεβλές εικόνες και συμπεριφορές είναι και η σπατάλη τροφίμων. Σύμφωνα με μελέτες, κάθε χρόνο στην Ε.Ε., περισσότεροι από 100 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι φυσικοί πόροι όμως, δεν είναι ανεξάντλητοι…


Παράλληλα, η οικονομική κρίση επιδεινώνει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής μας διατροφής, λόγω της αδυναμίας αγοράς υγιεινών διατροφικών προϊόντων, οδηγώντας σε ραγδαία αύξηση των νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή (μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα).


Η Unilever, δραστηριοποιούμενη στη βιομηχανία τροφίμων εδώ και έναν αιώνα περίπου, έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες για καθημερινή βελτίωση της διατροφικής αξίας των προϊόντων της και των διατροφικών συνηθειών της κοινωνίας. "Θέλουμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας ώστε να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον. Όμως, η επιθυμία αυτή έρχεται αντιμέτωπη με προκλήσεις και, συχνά, με αντίξοες συνθήκες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μια από αυτές είναι και η μείωση της σπατάλης του φαγητού", τονίζει η Διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της ELAIS UNILEVER Hellas, Δρ Δήμητρα Ξενάκη, και παραθέτει τις δράσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία προς αυτήν την κατεύθυνση. " Ένας από τους 3 βασικούς άξονες του Σχεδίου Δράσης της UNILEVER για την Αειφορία είναι η Βελτίωση Υγείας και Ποιότητας Ζωής,  της οποίας θεμελιώδη πυλώνα αποτελεί η ΔΙΑΤΡΟΦΗ και φυσικά η καταπολέμηση της σπατάλης πόρων. Ο μόνος τρόπος για να τα καταφέρουμε τελικά είναι μέσα από μικρές καθημερινές πράξεις, όπως το πρόγραμμα αειφόρου καλλιέργειας τομάτας στη Γαστούνη Ηλείας, οι ορθές πρακτικές στην παραγωγή και τη διανομή των προϊόντων μας, αλλά και η συνεργασία μας με αναγνωρισμένους φορείς και ΜΚΟ, όπως η Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων, το ΜΠΟΡΟΥΜΕ και η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Ελλάδος. Παράλληλα, προσπαθούμε να εμπνεύσουμε όσο πιο πολλούς ανθρώπους μπορούμε – μέσα από δράσεις και ενημέρωση – προκειμένου να υιοθετήσουν νέες συνήθειες, που θα βοηθήσουν να περιοριστεί σημαντικά η κατασπατάληση τροφίμων", σημειώνει η Διευθύντρια Αειφόρων Πρακτικών και ΕΚΕ της ELAIS UNILEVER Hellas, κα Μίνα Βαλαβάνη.


Με κεντρικό θέμα τη σπατάλη των τροφίμων και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της νέας πρόκλησης στον τομέα της διατροφής, πραγματοποιείται, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, και το 3ο FMCG Insider,  στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS (Πειραιώς 100, Γκάζι). Η εκδήλωση με θέμα “Fight Food Waste” είναι μια συνδιοργάνωση της nutrinsider και του medNutrition.

 

 

Share

Follow us  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Banner 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Banner

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.