Food Market Eco bites Η Ανακύκλωση μαγειρικού λαδιού

Η Ανακύκλωση μαγειρικού λαδιού
PDFPrintE-mail

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Η Ανακύκλωση μαγειρικού λαδιού

Ποιος θα το πίστευε, ότι το αθώο και υγιεινό λάδι, μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά όταν απορριφθεί με το λάθος τρόπο. Κι όμως, ένα λίτρο λάδι, αν πέσει στο νερό, στην ουσία καταστρέφει 14 φορές τον όγκο του, δηλαδή καθιστά μη πόσιμα 14 ολόκληρα λίτρα νερού. Δυστυχώς, το πολύτιμο αυτό αγαθό, γίνεται ένα πολύ δυσβάσταχτο πρόβλημα κατά την απόρριψή του, κι ένας πολύ σημαντικός και επικίνδυνος παράγοντας μόλυνσης. Συνήθως, μετά το μαγείρεμα, ή το τηγάνισμα, ή το λάδι που απομένει στο πιάτο από μια κρύα σαλάτα, ρίχνεται στην αποχέτευση.

Ομοίως και όλα τα μαγειρικά λίπη. Αυτός όμως είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας, απόφραξης των αποχετεύσεών μας. Το λιπαρό αυτό υλικό, επικάθεται στα τοιχώματα των σωλήνων, και δημιουργεί ένα τέλειο υπόστρωμα για άλατα, ή άλλα υλικά να κολλήσουν και να φράξουν τις σωλήνες μας. Αν πάλι τα απόβλητά μας καταλήγουν σε βιολογικό καθαρισμό, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επικάθονται δηλαδή στα τοιχώματα των δεξαμενών, καταστρέφοντας τη διαδικασία του καθαρισμού. Στην περίπτωση που απλά το μαζεύουμε σε δοχεία, εννοείται ότι ποτέ δεν θα πρέπει να το πετάξουμε στον κάδο απορριμμάτων γιατί: Μπορεί να σπάσει το δοχείο ή η φιάλη και να λερώσει τον κάδο ή ακόμα και το έδαφος. Το λάδι είναι από τις αγαπημένες τροφές των τρωκτικών, άρα μπορεί να προσελκύσει ποντίκια που κυκλοφορούν σε μεγάλους αριθμούς στις πόλεις. Επιπλέον είναι πολύ εύφλεκτο. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί στους κάδους, θα συμβεί στο απορριμματοφόρο ή στη χωματερή. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, το αθώο μας λαδάκι ή μαργαρίνη μας, θα μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα περιβαλλοντικής μόλυνσης. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να δώσουμε το λάδι που μας είναι πλέον περιττό και άχρηστο για ανακύκλωση. Έξω από τα περισσότερα σούπερ-μάρκετ πλέον υπάρχουν ειδικοί κάδοι συλλογής λαδιών. Πηγαίνοντας λοιπόν να ψωνίσουμε μπορούμε να μεταφέρουμε το λάδι μας και να το αδειάσουμε εκεί. Προσοχή, δεν πρέπει εκεί να απορρίπτουμε λάδια μηχανής ή αυτοκινήτου, γιατί δεν είναι φυτικής προέλευσης, αλλά συνθετικά και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με τον ίδιο τρόπο. Τι συμβαίνει όμως από εκεί και πέρα; Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο ανακύκλωσης μαγειρικών λαδιών. Έτσι τα λάδια αυτά συλλέγονται και πηγαίνουν για να χρησιμοποιηθούν είτε στην κατασκευή σαπουνιών, είτε στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Τα σαπούνια παρασκευάζονται με την αντίδραση των γλυκεριδίων και του καυστικού νατρίου, η οποία ονομάζεται σαπωνοποίηση. Παλιότερα η κατασκευή του σαπουνιού ήταν οικιακή υπόθεση και γινόταν στα νοικοκυριά με την απλή μέθοδο του βρασμού και της προσθήκης του χλωριούχου νατρίου. Το βιοκαύσιμο (βιοντίζελ) παράγεται με τη στερεοποίηση των φυτικών ελαίων και των ζωικών λιπών με την προσθήκη κάποιας αλκοόλης. Η απόδοσή του (σε ποσότητα) είναι αρκετά υψηλή, αν υπολογίσουμε ότι κάθε λίτρο πρώτης ύλης (λάδια και λίπη) μπορούν να παράγουν έως 0,8 λίτρα βιοκαυσίμου. Σε εφαρμογή, το προϊόν αυτό που παράγεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, ή σε μείξη με ντίζελ. Φανταστείτε λοιπόν πόση οικονομία μπορούμε να έχουμε μόνο ανακυκλώνοντας τα οικιακά μας λάδια. Σήμερα στην Ελλάδα η ανακύκλωση του λαδιού είναι ακόμα στα σπάργανα. Στην ουσία ανακυκλώνουμε περίπου το 10% από το λάδι που μπορούμε να ανακυκλώσουμε.

Το ουσιαστικό μας κέρδος από αυτό: Καθαρό περιβάλλον Εξοικονόμηση φυσικών πόρων Μείωση του όγκου και της επικινδυνότητας των απορριμάτων Μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από εκπομπές καύσης του ντίζελ

Πηγές:

  1. http://chimikoergastirio.blogspot.com
  2. www. revive.gr
Share

Follow us  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Banner 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Banner

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.