Nutrition Healthy eating Obesity Απώλεια βάρους: Όλα είναι θέμα timing

Απώλεια βάρους: Όλα είναι θέμα timing
PDFPrintE-mail

Attention: open in a new window. PDFPrintE-mail

Απώλεια βάρους:  Όλα είναι θέμα timing

Τα τσιπς, τα burgers και γενικά το γρήγορο φαγητό είναι το αδύναμο σημείο των περισσοτέρων ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν το περιττό τους βάρος,  αλλά τώρα ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο τι τρώμε αλλά πότε το τρώμε.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν  μια υγιεινή διατροφή μπορούν να καταναλώσουν μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους. Ωστόσο, με τις ακατάστατες ώρες φαγητού μπορεί βάλουν κιλά. Αντιθέτως, η προσκόλληση σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα διατροφής ωφελεί το μεταβολισμό και βοηθά το σώμα να κάψει λίπος, επιτρέποντας μια πιο ελεύθερη επιλογή τροφίμων. Τα παραπάνω αποτελούν ευρήματα μιας ισραηλινής μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, τα οποία υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος γευμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικότερη μέθοδο απώλειας βάρους από ό,τι η αποφυγή λιπαρών τροφών, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η υψηλή σε λιπαρά διατροφή όσο και οι διατροφικές συνήθειες που διαταράσσουν το φυσικό ρολόι του σώματος μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και έτσι να αυξηθεί ο κίνδυνος παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, εξέτασαν τις επιδράσεις του χρόνου και της πρόσληψης λίπους σε τέσσερις ομάδες ποντικών πάνω από 18 εβδομάδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο προσεχτικός προγραμματισμός των γευμάτων θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις μιας υψηλής σε λιπαρά διατροφής. Τα μισά ακολούθησαν μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή που λογικά θα έπρεπε να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Απ’ αυτά, το ένα τέταρτο τρέφονταν την ίδια ώρα κάθε μέρα και το άλλο ένα τέταρτο μπορούσε να φάει όσο ήθελε, όποτε ήθελε. Στα άλλα μισά  επιβλήθηκε μια χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα. Και πάλι, το ένα τέταρτο είχε σταθερή ώρα σίτισης, ενώ το άλλο τέταρτο δεν είχε.

Και οι τέσσερις ομάδες πήραν βάρος κατά τη διάρκεια της δοκιμής, με την ομάδα που ακολουθούσε την υψηλή σε λιπαρά διατροφή σε άτακτα χρονικά διαστήματα, όπως ήταν αναμενόμενο, να πάρει το περισσότερο βάρος. Τα λιγότερα κιλά έβαλε η ομάδα που  κατανάλωνε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφές, σε τακτές ώρες. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι τα ποντίκια που είχαν τραφεί μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα ολοκλήρωσαν τη  δοκιμή σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι εκείνα που έτρωγαν χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα όποτε ήθελαν, παρά το ότι και οι δύο ομάδες κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων συνολικά. Τα ποντίκια στην προγραμματισμένη, υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ομάδα είχε 12% χαμηλότερο σωματικό βάρος, 21% μείωση της χοληστερόλης και 1,4 φορές υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη από την ομάδα που έτρωγε απρογραμμάτιστα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφές. Η διατροφή άλλαξε και τον μεταβολισμό τους. Έκαιγαν τα λίπη που προσλάμβαναν για να παράγουν ενέργεια μεταξύ των γευμάτων, αντί να αποθηκεύουν το λίπος στο σώμα τους. Ο καθηγητής Oren Froy, που ηγήθηκε του πειράματος, δήλωσε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι η χρονική στιγμή της κατανάλωσης των τροφών υπερισχύει της ποσότητας του λίπους της διατροφής, οδηγεί σε βελτίωση του μεταβολισμού και βοηθά στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

“Η βελτίωση του μεταβολισμού μέσω του προσεκτικού προγραμματισμού των γευμάτων, χωρίς περιορισμό του περιεχομένου του ημερήσιου μενού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό εργαλείο για την πρόληψη της παχυσαρκίας “.

Πηγή: Telegraph

Share

Follow us  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Banner 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Banner

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.