hungry

Γιατί πρέπει να νοιώθουμε πείνα

Η «πείνα» έχει πολύ αρνητική χροιά στην κοινωνία μας. Η άμεση αντίδραση μας στη λέξη είναι ότι είναι κάτι κακό, κάτι που πρέπει να εξαλειφθεί και να διορθωθεί. Βέβαια, όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «πείνα» για να περιγράψουμε το ζήτημα της επισιτιστικής ανασφάλειας, περιγράφουμε πράγματι ένα πρόβλημα. Ωστόσο, όταν υπάρχει αφθονία τροφίμων στη διάθεση των καταναλωτών, η πείνα είναι πραγματικά ένα υπέροχο κομμάτι της συνολικής διατροφικής εμπειρίας. Για να το θέσουμε απλά, τα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση όταν είστε πεινασμένοι.

Δυστυχώς, η πείνα είναι “αμείλικτη”. Μερικοί από μας τσιμπολογούμε όλη την ημέρα και δεν νοιώθουμε τελείως πλήρης, αλλά δεν δίνουμε και ποτέ το χρόνο στο σώμα μας πεινάσει.

Άλλοι προσπαθήσουν να αγνοήσουν την πείνα, σε μια προσπάθεια να χάσουν βάρος, παρακάμπτοντας τα γεύματα μέχρι να πεινάσουν και να στραφούν σε fast-food γεύματα κατά την επιστροφή στο σπίτι. Μερικές φορές, οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν ακόμη και το φόβο της πείνας, είτε λόγω στέρηση τροφής που προκαλείται από την έλλειψη πρόσβασης, είτε από αυτοεπιβαλλόμενη πείνα, με τη μορφή διατροφής διαταραχής. Έτσι, προσπαθούν να νοιώθουν πείνα και τρώνε όλη την ημέρα. Μερικοί από εμάς έχουν μάθει επίσης να περιγράφουν άλλα συναισθήματα (όπως μοναξιά ή ανία) ως πείνα, και τρώνε γι’ αυτό το λόγο.

Κι όμως… η πείνα μπορεί να είναι χρήσιμη με πάρα πολλούς τρόπους.

Οι Γάλλοι ακολουθούν ενστικτωδώς το εξής: μεταξύ των γευμάτων τρώνε σπάνια, γιατί φτάνοντας στο τραπέζι γεμάτοι όρεξη είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για ένα ωραίο γεύμα. Σκεφτείτε αυτούς τους τρεις λόγους για να “εντάξετε” την πείνα στην καθημερινή μας ζωή:

Η κατανάλωση φαγητού χωρίς να πεινάτε σημαίνει ότι πιθανότητα υπερκαταναλώνετε τροφή

Μερικοί σύμβουλοι απώλειας βάρους έχουν μεγάλη επιτυχία χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται Κλίμακα πείνας, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να τρώνε ώστε να αντιμετωπίσουν την πείνα που νοιώθει το σώμα τους και να νοιώσουν πληρότητα. Η ιδέα είναι αρκετά απλή: Όταν χρησιμοποιείτε την Κλίμακα πείνας, δεν τρώτε μέχρι να παρατηρήσετε ότι νοιώθετε ευχάριστα πεινασμένοι (δεν πεθαίνετε από την πείνα), και σταματάτε να τρώτε όταν νοιώσετε ευχάριστα πλήρεις (δεν έχετε παραφάει).

Επιτρέποντας παιδιά να πεινάσουν βοηθάτε να μην είναι τόσο επιλεκτικά με το φαγητό

Μέρος της ευθύνης σίτισης των παιδιών έχει να κάνει με το να δοθεί αρκετός χρόνος μεταξύ των γευμάτων ώστε επιτραπεί σε ένα παιδί να πεινάσει. Πράγματι, επιτρέποντας σε ένα παιδί για νοιώσει ότι πεινά είναι ένα δώρο – κάνει καλύτερη τη γεύση των τροφών και αυτό βοηθά να γίνουν πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Είναι πολύ εύκολο να είναι επιλεκτικά όταν δεν είναι πεινασμένα. Αν το τραπέζι σας είναι “πεδίο μάχης”, δείτε αν μπορείτε να κόψετε τα σνακ και τα ποτά μεταξύ των γευμάτων (εκτός από το νερό), για να επιτρέψετε στο παιδί σας να δημιουργήσει μια ωραία, υγιή όρεξη πριν καθίσετε στο τραπέζι.

Η πείνα σας επιτρέπει να απολαύσετε το φαγητό σας

Σκεφτείτε την τελευταία φορά που ακούσατε μια μεγάλη ομιλία. Θα παρατηρήσατε ότι οι μεγάλες ομιλίες περιέχουν κρίσιμες παύσεις – που χωρίς αυτές, η ομιλία χάνει τη “λάμψη” της. Το ίδιο ισχύει και με την τροφή. Το καλό φαγητό απαιτεί την πείνα (που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των παύσεων μεταξύ των γευμάτων) για να απολαύσετε το καλό φαγητό.

Πηγή:huffingtonpost

 

© 2024 foodbites