seaweeds green-31282249

Εκχυλίσματα από φύκη: αντιοξειδωτικές & αντιμικροβιακές ιδιότητες

Η μεγάλη περιεκτικότητα των διαφορετικών ειδών φυκιών σε βιοενεργά συστατικά όπως πολυφαινόλες και οργανικά οξέα, αλλά και πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ιώδιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο κλπ) και βιταμινών (Α, Β1, Β12, C, D, E κλπ), ανοίγει νέους δρόμους για τη χρήση τους στα τρόφιμα τόσο όσο ως βελτίωση του διατροφικού τους προφίλ, όσο και για την προστασία τους έναντι οξείδωσης και / ή έναντι διαφόρων μικροοργανισμών.

Η περιεκτικότητά τους και η πληθώρα αυτών των συστατικών συνδέεται τόσο με το είδος τους όσο και με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και η εφαρμογή τους σε τρόφιμα έχει αρχίσει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Innovative Food Science & EmergingTechnologies οι συγγραφείς (Gupta & Abu-Gannam) ανασκοπούν τις ιδιότητες διαφόρων εκχυλισμάτων από φύκη αναφορικά με τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητές τους. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες οφείλονται στο μηχανισμό δράσης των φαινολικών δακτυλίων ως ‘παγίδες’ ηλεκτρονίων έναντι ελευθέρων ριζών ή / και ως δεσμευτές μετάλλων μέσω δημιουργίας χηλικών ενώσεων. Επιπλέον οι αντιμικροβιακές τους ιδιότητες τόσο στους Gram+ όσο και στους Gram- μικροοργανισμούς συνδέονται τόσο με την ικανότητα των φαινολικών αυτών συστατικών να διαταράσσουν τις λειτουργίες των κυτταρικών μεμβρανών όσο και στην καταστροφή τους η οποία βοηθά την ελευθέρωση του ενδοκυτταρικού περιεχομένου.
Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης αποδεικνύονται πολύ ενθαρρυντικά για το μέλλον της εφαρμογής τους στη βιομηχανία τροφίμων.

Πηγή: Innovative Food Science & Emerging Technologies

© 2025 foodbites