water

Αποφθορίωση του πόσιμου νερού με βότανα

 

Ερευνητές στην Ινδία έχουν αναπτύξει ένα σύστημα φίλτρων που βασίζεται σε ένα φαρμακευτικό βότανο, το οποίο λένε ότι μπορεί να αφαιρέσει το “φθόριο” από το πόσιμο νερό γρήγορα και εύκολα.

Η τεχνολογία που περιγράφεται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού International Journal of Environmental Engineering χρησιμοποιεί τα μέρη των φυτών Tridax procumbens ως φίλτρο ιόντων βιοάνθρακα.

Το πόσιμο νερό μπορεί να περιέχει φυσικό ή πρόσθετο φθόριο ως προστατευτικό παράγοντα για τα δόντια από τις εταιρείες υδάτων. Ωστόσο, η παρουσία προκαλεί ανησυχίες, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδά του μπορεί να υπερβαίνουν τις τιμές που θεωρούνται ασφαλείς από τον ΠΟΥ. Ο Χημικός Malairajan Singanan του Presidency College του Chennai, επισημαίνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ δείχνουν ότι το ασφαλές επίπεδο φθορίου είναι 1,5 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο. Προσθέτει ότι έχουν δοκιμαστεί διάφορες τεχνικές για τη μείωση του φθορίου που περιέχεται στο νερό, συμπεριλαμβανομένης της προσρόφησης, καθίζησης, ανταλλαγής ιόντων, αντίστροφης όσμωσης, και ηλεκτροδιάλυσης. Ωστόσο, η πρότασή του αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση.

Ο Singanan ερεύνησε το Tridax procumbens, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως ένα φαρμακευτικό φυτό στην Ινδία.

Το φίλτρο μπορεί να παρέχει έναν ανέξοδο τρόπο για την αποφθορίωση του νερού σε περιοχές όπου το φυσικό επίπεδο αυτού του ορυκτού είναι υψηλό στο νερό του εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, της Σρι Λάνκα, Δυτικών Ινδιών, Ισπανίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Μεξικό, Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί για τους καταναλωτές που επιθυμούν να μειώσουν την έκθεσή τους στο φθόριο, παρά τα οφέλη στην υγεία των δοντιών, σε μέρη του κόσμου όπου προστίθεται στο νερό για λόγους δημόσιας υγείας.

Πηγή:medicalnewstoday

 

© 2024 foodbites