Χάστε κιλά τρώγοντας νωρίς
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε δεν θα πρέπει να υπολογίζετε μόνο τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, αλλά και τον χρόνο που απολαμβάνετε τα γεύματά σας.
Όταν το μεσημεριανό είναι το μεγάλο γεύμα της ημέρας, η τάση να τρώτε αργά σημαίνει ότι θα χάσετε με πιο αργούς ρυθμούς το περιττό βάρος και λιγότερα κιλά από αυτά που θα χάνατε εάν τρώγατε νωρίτερα.
Με άλλα λόγια, όσο αργότερα τρώτε το κύριο γεύμα της ημέρας, τόσο πιο δύσκολο είναι να χάσετε βάρος, τονίζουν ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women (BWH), το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη και το Πανεπιστήμιο Murcia στην Ισπανία, που δημοσιοποίησαν τα ευρήματά τους στη διαδικτυακή έκδοση του International Journal of Obesity.
Ο κύριος συγγραφέας Frank Scheer, διευθυντής του Ιατρικού Προγράμματος Χρονοβιολογίας και νευροεπιστήμονας στο BWH, αναφέρει σε δήλωσή του:
“Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας προοπτική μελέτη για να αποδείξει ότι ο χρόνος των γευμάτων προβλέπει την αποτελεσματικότητα της απώλειας βάρους”.
“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι όσοι τρώνε αργά εμφάνισαν πιο αργό ρυθμό απώλειας βάρους και έχασαν σημαντικά μικρότερο βάρος από ό,τι όσοι έτρωγαν νωρίς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χρονική στιγμή των μεγάλων γευμάτων μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους”, πρόσθεσε ο κ. Scheer, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να πραγματοποιήσουν τη μελέτη διότι, ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία από έρευνες σε ζώα για το συσχετισμό του χρόνου λήψης της τροφής και της ρύθμισης του βάρους, υπάρχουν ελάχιστες που να δείχνουν αν αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους.
Για την έρευνά τους, ο Scheer και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα 420 υπέρβαρων ατόμων που πήραν μέρος σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους 20-εβδομάδων, στην Ισπανία, όπου το κύριο γεύμα της ημέρας σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου είναι το μεσημεριανό γεύμα. Για αυτόν τον πληθυσμό, το μεσημεριανό, αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν γυναίκες, ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 42, και περίπου οι μισοί έτρωγαν το μεσημεριανό γεύμα νωρίς (μέχρι 3 μ.μ.) και οι άλλοι μισοί το έτρωγαν αργά (μετά τις 3 μ.μ.).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν το μεσημεριανό γεύμα νωρίς έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από ό, τι εκείνοι που το έτρωγαν αργά.
Όσοι έτρωγαν αργά είχαν πολύ βραδύτερο ρυθμό απώλειας βάρους, και χαμηλότερο εκτιμώμενο ποσοστό της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη.
Η μελέτη εξέτασε επίσης και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους, για παράδειγμα οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνονται και που καταναλώνονται, τα επίπεδα των ορμονών της όρεξης (λεπτίνης και γκρελίνης), ο χρόνος του ύπνου, και η παρουσία του ωρολογιακού γονιδίου (clock gene) το οποίο έχει συνδεθεί με δυσκολία στην απώλεια βάρους.
Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, όταν έλαβαν υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες.
Ο χρόνος των άλλων γευμάτων, τα οποία ήταν πολύ μικρότερα από το μεσημεριανό, επίσης προκάλεσαν μικρή διαφορά στο ρυθμό και το ποσοστό της απώλειας του βάρους, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι:
“Παρ ‘όλα αυτά, όσοι έτρωγαν αργά ήταν περισσότερο βραδινοί τύποι, έπαιρναν λιγότερη ενέργεια από το πρωινό και παρέλειπαν το πρωινό πιο συχνά απ’ ό,τι αυτοί που έτρωγαν νωρίς”.
Η επικεφαλής συγγραφέας Marta Garaulet, καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια, λέει ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η χρονική στιγμή της πρόσληψης της τροφής μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους στους ανθρώπους, και τα προγράμματα απώλειας βάρους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο την θερμιδική πρόσληψη και τη μακροθρεπτική διανομή, όπως γίνεται συνήθως, αλλά επίσης και το χρόνο πρόσληψης των τροφών”.
Ωστόσο, από τα αποτελέσματα της μελέτης δεν είναι σαφές κατά πόσο εφαρμοστέα είναι τα ευρήματα όπου ένα σημαντικό ποσοστό των θερμίδων καταναλώνεται εκτός των γευμάτων. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το τσιμπολόγημα αντιπροσωπεύει το 25% της πρόσληψης θερμίδων.
Πηγή:medicalnewstoday