Παρευρεθήκαμε στο 2ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής και σας μεταφέρουμε
Το Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Στην εκδήλωση αυτή, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα για τον συνδυασμό της διατροφής με την άθληση καθώς και πολλές πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις πάνω σε αυτά.
Το επιστημονικό πρόγραμμα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου Ομάδας Ειδικών Διατροφής, κο Μιχάλη Μακρύλλο, ο οποίος καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.
Η σκυτάλη δόθηκε στον κο Μπουγατσά Δημήτρη, ο οποίος μίλησε για την επίδραση των επιπέδων υδάτωσης στην μυϊκή ενδυνάμωση και τη μέγιστη δύναμη.
Ο κος Μπουγατσάς αναφέρθηκε στα σωστά επίπεδα ενυδάτωσης σε σχέση με την απόδοση ενός αθλητή. Έγινε αναφορά στις σημαντικότερες εξετάσεις που πραγματοποιούνται για την διαπίστωση των επιπέδων υδάτωσης και στην διαφορά υπουδάτωσης και αφυδάτωσης. Επίσης έγινε κατανοητό ότι υπάρχουν ακόμα λίγες μελέτες για το θέμα της αφυδάτωσης καθώς ο αθλητής έχει διαφορετικά επίπεδα υδάτωσης καθ` όλη την μέρα. Έγινε ανάλυση κάποιων επιπτώσεων της υπουδάτωσης αλλά και της υπερβολικής κατανάλωσης νερού καθώς και μερικές συνιστώμενες προτάσεις για κατανάλωση νερού από αθλητές. Τόνισε τις ανάγκες που έχει ο αθλητής σε ιδιαίτερες θερμοκρασιακές συνθήκες και την ανάγκη αλλαγής του πρωτοκόλλου για προσαρμογή σε αυτές. Επιπλέον έγινε παρουσίαση κάποιων μελετών που έχουν γίνει και των συμπερασμάτων τους. Συμπεράναμε ότι η υπουδάτωση πιθανώς να δημιουργεί μειωμένη απόδοση, ωστόσο στον τομέα της δύναμης τα αποτελέσματα είναι ανακριβή. Για άλλη μια φορά έγινε επισήμανση της ανάγκης για περισσότερες έρευνες λόγω ελλείψεως επαρκών στοιχείων. Τέλος έγιναν ερωτήσεις σε ότι αφορά την πιθανή προσαρμογή των αθλητών στην αερόβια άσκηση καθώς και στο ρόλο που παίζουν η ενυδάτωση ή το γαλακτικό οξύ στην κόπωση.
Στην επόμενη παρουσίαση είχαμε ως ομιλητή τον κο Παπασπανό Νικόλαο. Η ομιλία είχε ως θέμα τα εργογόνα και τα νεότερα δεδομένα τους.
Αρχικά έγινε αναφορά στους διάφορους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας και στα είδη κόπωσης. Στη συνέχεια αναλύθηκαν 4 πολύ σημαντικά εργογόνα τα οποία ήταν η β-αλανίνη, το διττανθρακικό νάτριο, η κρεατίνη και η καφεΐνη. Αναφέρθηκαν κυρίως οι ποσότητες που είναι συνετό να χρησιμοποιούνται κατά την φόρτιση, τη συντήρηση αλλά και κατά τους αγώνες-προπονήσεις, ο μηχανισμός παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιεί το κάθε ένα, για ποιο είδος άσκησης συνιστάται, πόσες φορές και σε ποια στιγμή μέσα στην ημέρα, καθώς και μερικές παρενέργειες που μπορούν να έχουν. Έπειτα έγιναν ερωτήσεις σύμφωνα με το είδος κρεατίνης που συζητήθηκε (μονοεδρική), για τα συμπληρώματα σε αθλητές που ξεκινούν και για φυτικά συμπληρώματα.
Στην συνέχεια μας μίλησε η κα Ναούμη Ανθή-Ισμήνη για τα καύσιμα του ποδοσφαιριστή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Η κα Ναούμη ανέλυσε τα καύσιμα που χρειάζεται ο ποδοσφαιριστής σε αυτές τις ηλικίες. Δόθηκε προσοχή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές στις ηλικίες αυτές καθώς και στις ατομικές ανάγκες που παρουσιάζουν. Δόθηκε το μήνυμα ‘’τραφείτε και πιείτε καλά για να νιώθετε καλύτερα’’. Επισημάνθηκε η σημαντικότητα της σωστής διανομής υδατανθράκων και πρωτεϊνών και η ανάγκη για σωστό έλεγχο του βάρους κατά την εφηβεία. Προτάθηκαν τα μεγάλα γεύματα, την σωστή χρήση σνακ και η έμφαση στο πρωινό. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για σωστή πρόσληψη του σιδήρου, κυρίως στα κορίτσια, καθώς και του ασβεστίου. Έπειτα συστήθηκε η προαγωγή μιας υγιούς εικόνας σώματος στους αθλητές αυτούς και η σωστή κάλυψη των αναγκών τους (απόλαυση, προσλήψεις θετικών συστατικών, προστασία δοντιών). Ρωτήθηκε, σε συνδυασμό με το προηγούμενο θέμα, για την κατάσταση στην χορήγηση συμπληρωμάτων, την ευκολία πρόσβασης σε αυτά και για το τι μπορεί να κάνει ο διατροφολόγος από την πλευρά του.
Επόμενη στην συζήτηση ήταν η κα Ειρήνη Μπαμπαρούτση με θέμα: ‘’Φτιάξε το πιάτο σου..εντός και εκτός έδρας’’.
Η κα Μπαμπαρούτση μας ανέλυσε τον σχεδιασμό του αθλητικού πιάτου και υπό κανονικές συνθήκες αλλά και σε συνθήκες ταξιδιού. ‘’Μια περιοδική προπόνηση χρειάζεται περιοδική διατροφή’’, ήταν ένα από τα σημεία που αναφέρθηκαν. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν διάφορα γεύματα για τις διάφορες περιόδους που βρίσκεται ο αθλητής. Πολύ μεγάλη σημασία δόθηκε στην αποκατάσταση μετά την άσκηση καθώς είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία στην διατροφή μας. Επίσης έγινε αναφορά στη σημασία της ενυδάτωσης και στους απλούς τρόπους πρόσληψης υγρών. Μιλήσαμε για την διάκριση που πρέπει να έχει η διατροφή όταν είμαστε σπίτι, όταν είμαστε εκτός σπιτιού και όταν είμαστε σε ταξίδι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε στην πρόσληψη μετάλλων, βιταμινών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών (κ.α.) όταν βρισκόμαστε σε ταξίδι. Αναφέρθηκε η χρήση προβιοτικών ενζύμων σε αθλητές για την σωστή προσαρμογή του εντερικού συστήματος τους κατά το ταξίδι. Στη συνέχεια εξηγήθηκαν περαιτέρω τα σημεία που πρέπει να προσέχει ο αθλητής κατά το ταξίδι, όπως η σωστή επιλογή σνακ (και αποφυγή ‘’κακών’’ σνακ στο αεροπλάνο, πλοίο κλπ.), όπως επίσης και κατά το ταξίδι σε περιοχές με δύσκολες συνθήκες. Τέλος, ένα σημείο που επισημάνθηκε ήταν το να μαθαίνουμε από τις προηγούμενες εμπειρίες-ταξίδια ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα καινούργια. Πραγματοποιήθηκε ερώτηση όσον αφορά τις ώρες ξυπνήματος με περιορισμένο ωράριο πριν το ταξίδι-αγώνα.
Μια πολύ ωραία εικόνα παρουσιάστηκε κατά το τέλος της παρουσίασης της κας Μπαμπαρούτση όπου μας έδειξε το πώς θα πρέπει να είναι η σωστή δομή μιας πυραμίδας για τον αθλητή και το πώς τείνει να καταλήξει στο σύγχρονο αθλητισμό.
Επόμενη στην παρουσίαση ήταν η κα Ευανθία Παγουρτζή με θέμα: Διατροφή και Ενυδάτωση σε συνεχόμενα αθλητικά γεγονότα
Η παρουσίαση ξεκίνησε με την αναφορά των συνεχόμενων αγωνισμάτων, όπως για παράδειγμα οι διπλές ή τριπλές προπονήσεις αλλά και διάφορα προκριματικά, ημιτελικά, τελικοί κ.α. Το θέμα που συζητήθηκε αρχικά ήταν η αποκατάσταση του γλυκογόνου. Ο βασικός στόχος κατά την αποκατάσταση είναι ο ταχύς ανεφοδιασμός με θρεπτικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με κατανάλωση τροφίμων και ποτών που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μετά την προπόνηση-αγώνα για την αναπλήρωση του γλυκογόνου. Επίσης συστήθηκε η άμεση πρόσληψη υδατανθράκων για τη μέγιστη δυνατή αποκατάσταση. Ο σκοπός δηλαδή είναι να προμηθευτεί ο οργανισμός με τα σωστά συστατικά την κατάλληλη στιγμή, όπως αναφέρθηκε.
Παρουσιάστηκε επίσης ένας πίνακας με κάποιες προτάσεις γευμάτων για συγκεκριμένες ώρες πριν το αγώνισμα-προπόνηση ( για <1 ώρας, μεταξύ 1-2 ωρών και μεταξύ 3-4 ωρών)
Στη συνέχεια συζητήθηκε ότι μετά την προπόνηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη για γρήγορη περίοδο σύνθεσης γλυκογόνου και αναφέρθηκε για άλλη μια φορά η σημασία της ενυδάτωσης. Μετά την άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν την ανάκαμψη κάποια αθλητικά ποτά με νάτριο, με καλύτερη επιλογή τα μη ανθρακούχα. Επισημάνθηκε η σημασία του καλού προγραμματισμού καθώς και των συχνών γευμάτων. Καλή επιλογή είναι τρόφιμα εύπεπτα και οικεία προς τον οργανισμό. Πολύ σημαντική κίνηση είναι να φέρνουμε μαζί τις δικές μας προμήθειες και η σωστή συντήρηση αυτών. Συμπερασματικά, δίνεται βάση στην ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη κυρίως μεταξύ προπονήσεων-αγώνων <8 ωρών με σωστή οργάνωση και προγραμματισμό.
Μετέπειτα, η κα Τσεκουρά Αλεξάνδρα-Ambre έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων με θέμα: Διατροφή, ο νοσοκόμος της αποκατάστασης μετά από τραυματισμούς.
Η κα Τσεκουρά Αλεξάνδρα-Ambre μας μίλησε για την διατροφή κατά τους τραυματισμούς με αρχή την αναφορά των πιο συνήθων τραυματισμών, στους αστράγαλους, στα γόνατα, στους ώμους, στους αγκώνες, στην σπονδυλική στήλη κ.α. Έγινε περιγραφή των τραυματισμών της θλάσης και των διαστρεμμάτων, τους λόγους που συμβαίνουν και πως αντιμετωπίζονται κάποιες καταστάσεις. Δόθηκε βάση στην αντιμετώπιση και την πρόληψη, με σκοπό την επιδιόρθωση, χρησιμοποιώντας τρόφιμα που επιταχύνουν την αποκατάσταση. Έγινε συζήτηση για τα κατάγματα και τις φλεγμονές, με σημαντικό σημείο την μη εξάλειψη της φλεγμονής (στην περίπτωση της χρόνια φλεγμονής θέλει αντιμετώπιση) γιατί αποτελεί φυσικό μέρος αποκατάστασης του σώματος. Αναφέρθηκε επίσης η διατροφή για την διαχείριση της φλεγμονής.
Ο σκοπός μας στην διαχείριση του τραυματισμού είναι η όσο τον δυνατόν γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση. Έγινε επίσης περιγραφή μερικών φυτικών τροφίμων και ουσιών που μπορεί να είναι χρήσιμα στον οργανισμό όπως ο κουρκουμάς, το σκόρδο, η βρωμελαίνη και τα φλαβονοειδή. Δόθηκαν οι ποσότητες χρήσης τους είτε σε τρόφιμο είτε σε συμπλήρωμα εκχυλίσματος. Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο στην παρουσίαση ήταν η αναφορά στο φαινόμενο του υποσιτισμού ή υπερφαγείας στην Ελλάδα κατά τον τραυματισμό, το οποίο αποδόθηκε ως ένα βαθμό στην ψυχολογία του ατόμου. Επίσης η κόπωση την περίοδο του τραυματισμού θεωρήθηκε ως κακή συνθήκη καθώς γίνεται έτσι παρεμπόδιση της αποκατάστασης.
Ένα από τα πολύ ωραία σημεία της παρουσίασης ήταν η αναφορά μερικών εναλλακτικών πηγών υδατανθράκων.Επίσης συστήθηκε η αύξηση πρόσληψης πρωτεΐνης κατά την περίοδο της αποκατάστασης άλλα και η ρύθμιση των ενεργειακών αναγκών σε λίγο χαμηλότερες συγκριτικά με την περίοδο προπόνησης. Πολύ σημαντικές ενώσεις κατά αυτήν την περίοδο είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Τέλος θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα πολύ ωραίο ρητό απο την διαφάνεια με την οποία έκλεισε την παρουσίαση της η κα Τσεκουρά Αλεξάνδρα-Ambre το οποίο έλεγε, ”Η ίαση είναι θέμα χρόνου, άλλα μερικές φορές είναι και θέμα ευκαιρίας”.
Το συμπόσιο έκλεισε με μια ομιλία του Δρ Γρηγόρη Ρίσβα, Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου ΠΣΔΔ.
Θα θέλαμε να συγχαρούμε την συνολική οργάνωση του συμποσίου, τον ΠΣΣΔ και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Αναμένουμε και νέες τέτοιες εκδηλώσεις, με ενδιαφέρον, μελλοντικά.
Νίκος Τσαατάζογλου – Τεχνολόγος Τροφίμων
Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα
Η κα Ναούμη ανέλυσε τα καύσιμα που χρειάζεται ο ποδοσφαιριστής σε αυτές τις ηλικίες. Δόθηκε προσοχή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές στις ηλικίες αυτές καθώς και στις ατομικές ανάγκες που παρουσιάζουν. Δόθηκε το μήνυμα ‘’τραφείτε και πιείτε καλά για να νιώθετε καλύτερα’’. Επισημάνθηκε η σημαντικότητα της σωστής διανομής υδατανθράκων και πρωτεϊνών και η ανάγκη για σωστό έλεγχο του βάρους κατά την εφηβεία. Προτάθηκαν τα μεγάλα γεύματα, την σωστή χρήση σνακ και η έμφαση στο πρωινό. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη για σωστή πρόσληψη του σιδήρου, κυρίως στα κορίτσια, καθώς και του ασβεστίου. Έπειτα συστήθηκε η προαγωγή μιας υγιούς εικόνας σώματος στους αθλητές αυτούς και η σωστή κάλυψη των αναγκών τους (απόλαυση, προσλήψεις θετικών συστατικών, προστασία δοντιών). Ρωτήθηκε, σε συνδυασμό με το προηγούμενο θέμα, για την κατάσταση στην χορήγηση συμπληρωμάτων, την ευκολία πρόσβασης σε αυτά και για το τι μπορεί να κάνει ο διατροφολόγος από την πλευρά του.
Επόμενη στην συζήτηση ήταν η κα Ειρήνη Μπαμπαρούτση με θέμα: ‘’Φτιάξε το πιάτο σου..εντός και εκτός έδρας’’.