Έφηβοι: Όσοι νομίζουν ότι είναι υπέρβαροι… γίνονται
Οι φυσιολογικού βάρους έφηβοι που λανθασμένα πιστεύουν ότι έχουν παραπανίσια κιλά, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι στα είκοσί τους, διαπίστωσε μια μελέτη Νορβηγών ερευνητών.
Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι έξι στα δέκα κορίτσια εφηβικής ηλικίας που ένοιωθαν “χοντρές”, παρά το γεγονός ότι ήταν φυσιολογικού βάρους, στην ηλικία των είκοσι είχαν πράγματι αυξημένο βάρος, συγκριτικά με τρεις στις δέκα που δεν είχαν προβλήματα βάρους. Μεταξύ των φυσιολογικού βάρους αγοριών, έξι στα δέκα από όσα ένοιωθαν στην εφηβεία τους υπέρβαροι, στα είκοσί τους πράγματι είχαν προβλήματα βάρους, αλλά το ίδιο συνέβη και στους μισούς από όσους ήταν ευχαριστημένοι με το σωματικό τους βάρος, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Obesity. Το άγχος που διέπει όσους είναι δυσαρεστημένοι με το σώμα τους και οι λανθασμένες επιλογές τους να παρακάμπτουν γεύματα, όπως το πρωινό, και να ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, που αποδεικνύεται ότι είναι πολύ δύσκολες να τηρήσουν, θα μπορούσε να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, επισήμαναν οι ερευνητές.
Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας χρησιμοποίησαν μια έρευνα σε 1.200 έφηβους φυσιολογικού βάρους, ηλικίας 13 έως 19 ετών, κατά την οποία οι έφηβοι ρωτήθηκαν σχετικά με την αντίληψή τους για το βάρος τους. Έντεκα χρόνια αργότερα οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα δεύτερο ερωτηματολόγιο και οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις, εξετάζοντας πόσοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 25 (που χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι) ή 30 και πάνω (που χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι). Οι ερευνητές, επίσης, διεξήγαγαν μια παρόμοια ανάλυση της περιμέτρου μέσης των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες με μέση 80 εκατοστά για τις γυναίκες και 94 εκατοστά για τους άνδρες χαρακτηρίστηκαν ως υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες με περίμετρο μέσης 88 εκατοστά και οι άντρες με 102 εκατοστά ως παχύσαρκοι.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι νέοι άνδρες και γυναίκες, που στην εφηβεία τους είχαν οι ίδιοι περιγράψει τον εαυτό τους ως “παχουλός/ή” ή “υπέρβαρος/η” είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γίνει υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Περίπου το 59% των κοριτσιών και το 63% των αγοριών που είχαν οι ίδιοι λανθασμένα περιγράψει τον εαυτό τους ως “χοντρος/ή” έγιναν υπέρβαροι ενήλικες, σε σύγκριση με το 31% των κοριτσιών και το 48% των αγοριών που ήταν ικανοποιημένοι με το βάρος τους. Όταν χαρακτηρίστηκαν από τη μέτρηση της μέσης το78% των κοριτσιών και το 55% των αγοριών που είχαν νιώσει υπέρβαροι, αργότερα πήραν βάρος, σε σύγκριση με το 55% των κοριτσιών και το 29% των αγοριών που ως έφηβοι αδιαφορούσαν για τα κιλά τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος ανησυχεί ή αγχώνεται για το σχήμα του σώματός του μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού του βάρους, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση, υπενθύμισαν οι ερευνητές.
Πηγή: Telegraph