Το Πάσχα συνηθίζεται να σουβλίζουμε αρνί και κοκορέτσι ή να ψήνουμε κρεατικά σε ψησταριές. Μικρόβια όπως η σαλμονέλα, κολοβακτηρίδια, κλπ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μπορούμε όμως να τα καταπολεμήσουμε ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές.
Καλοψημένο φαγητό
Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο
Αποψύξτε καλά τα κατεψυγμένα κρέατα πριν τα ψήσετε.
Η εορτή του Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης, συνήθως συνοδεύεται από διαιτητικές ακρότητες. Μετά από μικρή ή μεγαλύτερη νηστεία συνήθως ακολουθεί υπερφαγία μετά την Ανάσταση, την ημέρα του Πάσχα και την εβδομάδα που έπεται. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό φροντίστε να γίνει …
Η Listeria monocytogenes είναι gram-θετικό, μη σπορογόνο, κινητό (με τη βοήθεια μαστιγίων) βακτήριο, αρκετά ανθεκτικό στις επιβλαβείς επιπτώσεις της κατάψυξης, της ξήρανσης και της θερμότητας. Το γένος Listeria αποτελείται από εφτά είδη (L. monocytogenes, L. innocua, L. ivanovii, L seeligeri, L. welshimeri, L. murrayi, L. grayi), από τα οποία μόνο …
Ένα από τα πλέον γνωστά είδη παθογόνων μικροοργανισμών είναι η Salmonella. Salmonella είναι το όνομα ενός γένους ραβδόμορφων, κινητών, gram-αρνητικών, μη σπορογόνων βακτηρίων (τα μη κινητά στελέχη είναι οι εξαιρέσεις των ειδών S. gallinarum & S. pullorum). Η Salmonella ανήκει στην οικογένεια των Enterobacteriaceae. Το γένος Salmonella διαιρείται σε ορότυπους, …
Οι μικροβιακοί δείκτες χρησιμοποιούνται είτε ως δείκτες της γενικότερης μικροβιολογικής κατάστασης και της υγιεινής των πρώτων υλών, των ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων και των χώρων παραγωγής, είτε ως δείκτες δυνητικών μικροβιολογικών κινδύνων (παθογόνοι μικροοργανισμοί).
Α. Δείκτες γενικότερης μικροβιολογικής κατάστασης
Α.1 Ολική Aερόβια Mεσόφιλη Xλωρίδα (Ο.Μ.Χ.) Η καταμέτρηση της ΟΜΧ, …
Η μικροβιακή αύξηση μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους ενδογενείς (εσωτερικούς) και εξωγενείς (εξωτερικούς) παράγοντες. Η αξιολόγηση αυτών των παραγόντων είναι απαραίτητη ώστε να εκτιμηθούν οι παράγοντες εκείνοι που πρέπει να ληφθούν υπ’ οψιν για τη συντήρηση ενός τροφίμου και εν γένει …
Υπάρχει μια πληθώρα πηγών εισόδου μικροοργανισμών στο τρόφιμο, τα οποία μπορούν να το καταστήσουν εν δυνάμει επικίνδυνο. Οι κυριότερες πηγές μικροοργανισμών από τις οποίες υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί ή επιμολυνθεί ένα τρόφιμο είναι:
Οι αλλοιώσεις των τροφίμων προκαλούνται από μικροοργανισμούς που είναι παρόντες στα αρχικά συστατικά των τροφίμων (πρώτες ύλες) ή μεταφέρονται στα ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα διατροφής απ’ τους ανθρώπους, τα έντομα, τις μολυσμένες επιφάνειες εργασίας, τα σκεύη, τον εξοπλισμό, τον μολυσμένο αέρα κλπ. Οι αλλοιώσεις μπορεί …
Γενικά Το πρώτο στάδιο μετά την συλλογή των ελιών είναι το πλύσιμο. Μετά το πλύσιμο ακολουθεί η σύνθλιψη. Οι ελιές συνθλίβονται, συνήθως μαζί με τον πυρήνα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και με την χρήση τροχού λείανσης – κάτι που παλαιότερα γινόταν με την βοήθεια ζώων και σήμερα γίνεται …
Από την συγκομιδή του ελαιόκαρπου στην παραλαβή του Ελαιολάδου
Τύποι ελαιουργείων
Χωρίς πιεστήριο – πρωτόγονη παραγωγή
Αν συνθλίψουμε με το χέρι μερικές ελιές μέσα σ’ ένα δοχείο γεμάτο νερό, θα παρατηρήσουμε πως στην επιφάνεια του νερού διαμορφώνεται ένα επίστρωμα λαδιού. Αυτή η πρωτόγονη μέθοδος παραγωγής λαδιού μέσα σε πέτρινα δοχεία …
Σύμφωνα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός 178/2002), ως Τρόφιμα νοούνται ουσίες ή προϊόντα, είτε αυτά έχουν υποστεί πλήρη ή μερική επεξεργασία είτε όχι, τα οποία προορίζονται για βρώση από τον άνθρωπο ή αναμένεται ευλόγως ότι θα χρησιμεύσουν για τον σκοπό αυτόν.