Ευρωπαϊκή μελέτη για τα ενεργειακά ποτά από την EFSA
Η EFSA δημοσίευσε έκθεση αποτελεσμάτων ευρωπαϊκής μελέτης σχετικά με την κατανάλωση “ενεργειακών” ποτών από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων.
Η συλλογή δεδομένων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο 2012. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 52000 από 16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των χωρών που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν και η Ελλάδα. Η μελέτη έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα η οποία είναι πιο πιθανό να καταναλώνει “ενεργειακά” ποτά είναι οι έφηβοι (10-18 ετών). Συγκεκριμένα, το 68% συνολικά των εφήβων που έλαβαν μέρος στη μελέτη δήλωσαν ότι καταναλώνουν “ενεργειακά” ποτά (το αντίστοιχο ποσοστό μόνο για την Ελλάδα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, φάνηκε να είναι 48%). Συνολικά μεταξύ των εφήβων που καταναλώνουν τα ποτά αυτά, το 12% είχε “υψηλή χρόνια” κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 4-5 ημέρες την εβδομάδα, με μέση κατανάλωση 7 λίτρα “ενεργειακών” ποτών το μήνα), ενώ το 12% είχε “υψηλή οξεία” κατανάλωση (κατανάλωση τουλάχιστον 1 λίτρο περίπου τη φορά). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα αποτελέσματα από την ηλικιακή ομάδα των παιδιών (3-10 ετών), όπου το 18% δήλωσε ότι καταναλώνει ενεργειακά ποτά. Μεταξύ αυτών, το 16% είχε “υψηλή χρόνια” κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση σχεδόν 4 λίτρα “ενεργειακών” ποτών το μήνα. Τα δεδομένα από τους ενήλικες έδειξαν ότι περίπου το 30% των ενηλίκων καταναλώνουν “ενεργειακά” ποτά. Μεταξύ αυτών, το 12% είχε “υψηλή χρόνια” κατανάλωση των ποτών αυτών με μέση κατανάλωση 4,5 λίτρα “ενεργειακών” ποτών το μήνα, ενώ το 11% είχε “υψηλή οξεία” κατανάλωση.
Όσον αφορά στη συνεισφορά των “ενεργειακών” ποτών στη συνολική διαιτητική έκθεση στην καφεΐνη, εκτιμήθηκε ότι αυτή είναι περίπου 8% για τους ενήλικες που καταναλώνουν “ενεργειακά” ποτά, 13% για τους εφήβους καταναλωτές και 43% για τα παιδιά που καταναλώνουν “ενεργειακά” ποτά.
Παράλληλα η μελέτη εξέτασε την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών μαζί με αλκοόλ (μια πρακτική που φάνηκε να ακολουθείται περίπου από το 56% των ενηλίκων και το 53% των εφήβων) αλλά και την κατανάλωση των ποτών αυτών στο πλαίσιο κάποιας έντονης αθλητικής δραστηριότητας (μια πρακτική που φάνηκε να ακολουθείται περίπου από το 52% των ενηλίκων και το 41% των εφήβων).
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα για το δείγμα των ελλήνων εφήβων (11-18 ετών) από τη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της EFSA, με τα αποτελέσματα της μελέτης που είχε εκπονήσει ο ΕΦΕΤ σε μαθητές λυκείου (15-18 ετών), παρατηρούμε ότι τα ποσοστά κατανάλωσης “ενεργειακών” ποτών είναι παρόμοια (περίπου 44% του δείγματος στη μελέτη του ΕΦΕΤ έναντι 48% στη μελέτη για λογαριασμό της EFSA).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσα στους λόγους επιλογής των ποτών αυτών μεταξύ των εφήβων, η γεύση αποτελεί τον κυριότερο λόγο επιλογής τους και στις δύο μελέτες.
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες
Πηγή: ΕΦΕΤ