pickyeater

Γονιδιακός ο λόγος για την επιλεκτικότητα των παιδιών στα τρόφιμα;

Οι γονείς μπορεί να παρακαλούν, να πιέζουν ή να προσπαθούν να δελεάσουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα, αλλά μερικά παιδιά απλά δεν υποχωρούν.

Τώρα, μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στο Chapel Hill αποκαλύπτει ότι ο λόγος που αυτά τα παιδιά φοβούνται τα νέα τρόφιμα δεν οφείλεται τόσο στο φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο τους αλλά έχει να κάνει περισσότερο με τα γονίδιά τους.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Myles Faith, αναπληρωτή καθηγητή Διατροφής στη Σχολή παγκόσμιας δημόσιας υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, προσθέτει στον αυξανόμενο σώμα της γνώσης ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της τάσης για αποφυγή νέων τροφίμων.

“Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, η νεοφοβία τροφίμων, ή η αποστροφή δοκιμής νέων τροφών, είναι παρόμοια με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού ή την προσωπικότητα”, δήλωσε ο καθηγητής, η μελέτη του οποίου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity .”Μερικά παιδιά είναι γενετικά πιο ευαίσθητα από άλλα στην αποφυγή νέων τροφών. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τις συμπεριφορές τους και να γίνουν λίγο λιγότερο επιλεκτικά”.

Η μελέτη εξέτασε 66 ζευγάρια διδύμων ηλικίας μεταξύ 4 και 7 ετών και διαπιστώθηκε ότι τα γονίδια εξηγούν το 72% της διακύμανσης της τάσης των παιδιών να αποφεύγουν νέες τροφές, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό επηρεάζεται από το περιβάλλον. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μια παρόμοια γενετική επιρροή στη νεοφοβία τροφίμων σε παιδιά 8-11 ετών (78%) και σε ενήλικες (69%), γεγονός που υποδηλώνει ότι η επίδραση των γονιδίων στην νεοφοβία τροφίμων είναι σταθερή σε όλο το αναπτυξιακό φάσμα.

Ο καθηγητής Myles Faith και η ομάδα του εξέτασαν τη σχέση μεταξύ νεοφοβίας τροφών και σωματικού λίπους τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά. Απροσδόκητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αν ο γονέας ήταν βαρύτερος, το παιδί ήταν βαρύτερο μόνο αν αυτός ή αυτή προσπαθούσε να αποφύγει την κατανάλωση νέων τροφών.

“Είναι απροσδόκητο, αλλά η διαπίστωση προσκαλεί σίγουρα ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το πώς η νεοφοβία τροφίμων και η ιδιοσυγκρασία διαμορφώνουν δυνητικά μακροπρόθεσμα τη διατροφή και επηρεάζουν το σωματικό βάρος”, δήλωσε ο Faith.

Όσον αφορά το περιβάλλον, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού, ακόμη και τα αδέλφια στο ίδιο νοικοκυριό, όταν σκέφτονται πώς μπορεί να αυξηθεί η αποδοχή του παιδιού σε νέες τροφές. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα και να παρέχουν την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε νέα τρόφιμα στο σπίτι, ή να δείξουν στο παιδί τους πόσο πολύ απολαμβάνουν το φαγητό που αυτά αποφεύγουν. Θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν επιλογές από διάφορες νέες τροφές από τις οποίες θα μπορεί το παιδί να επιλέξει.

“Κάθε παιδί μπορεί να αντιδρά διαφορετικά σε κάθε προσέγγιση, και έρευνα πρέπει να εξετάσει νέες παρεμβάσεις που θα λαμβάνει υπόψη την ατομικότητα των παιδιών”, δήλωσε ο Faith και πρόσθεσε ότι η ατομικότητα αυτή περιλαμβάνει γενετική μοναδικότητα.

Πηγή:eurekalert

© 2024 foodbites