Η αναγραφή των θερμίδων και των χιλιομέτρων στις ετικέτες οδηγεί σε υγιεινές επιλογές
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Appetite δείχνει ότι οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν υγιεινότερα γρήγορα γεύματα όταν στις ετικέτες τους αναγράφονται όχι μόνο οι θερμίδες που περιέχει το φαγητό, αλλά και πόσα χιλιόμετρα θα πρέπει να περπατήσει κάποιος για να κάψει τις θερμίδες που προσλαμβάνει.
Για τη μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε μια έρευνα στο internet για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες, στη κάθε μία από τις οποίες δίνονταν ένα διαφορετικό μενού:
- Μενού με πληροφορίες για τις θερμίδες που περιέχει
- Μενού με πληροφορίες και τις θερμίδες και τα λεπτά περπατήματος που απαιτούνταν για να καούν αυτές τις θερμίδες
- Μενού με πληροφορίες για τις θερμίδες και τα χιλιόμετρα που απαιτούνταν για να καούν οι θερμίδες
- Μενού χωρίς διατροφικές πληροφορίες (η ομάδα ελέγχου για τη σύγκριση)
Η έρευνα ζήτησε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ότι ήταν σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού και επέλεγαν το γεύμα τους. Τι θα παράγγελναν από το μενού, με βάση τις πληροφορίες; Οι επιλογές που προσφέρονταν περιελάμβαναν γεύματα με burger, σάντουιτς, ορεκτικά, σαλάτες, σάλτσες, γλυκά και ποτά. Το μενού συντάχθηκε από online μενού δημοφιλών εστιατορίων γρήγορου φαγητού στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς εικόνες. Μία από τις επιλογές ήταν ένα κανονικό burger, που περιέχει 250 θερμίδες που θα απαιτούσε 78 λεπτά ή 4,2 χλμ. περπάτημα για να καούν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχε σημαντική διαφορά στο μέσο αριθμό των θερμίδων που παραγγέλθηκαν με βάση τον τύπο του μενού. Η ομάδα που είχε μενού χωρίς διατροφικές πληροφορίες παρήγγειλε γεύματα με 1.020 θερμίδες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τις 927 θερμίδες στην ομάδα που είχε πληροφορίες μόνο για τις θερμίδες, τις 916 θερμίδες στην ομάδα των θερμίδων και λεπτών περπατήματος, και τις 826 θερμίδες την ομάδα των θερμίδων και χιλιομέτρων περπατήματος.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μενού με τις θερμίδες και τον αριθμό των χιλιομέτρων περπατήματος προκειμένου να καούν αυτές οι θερμίδες ήταν η πιο αποτελεσματική στον επηρεασμό της επιλογής γευμάτων χαμηλών σε θερμίδες, σε σύγκριση με το μενού που δεν παρείχε διατροφικές πληροφορίες.
«Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ετικέτες αυτές θα πρέπει να δοκιμαστούν σε σενάρια πραγματικών συνθηκών ζωής για να δούμε αν εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά».
Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι η συντριπτική πλειοψηφία (82%) από τους 802 συμμετέχοντες, οι γυναίκες δήλωσαν ότι προτιμούσαν να βλέπουν στα μενού ετικέτες για τη φυσική δραστηριότητα αντί για ετικέτες με πληροφορίες μόνο για τις θερμίδες ή χωρίς διατροφικές πληροφορίες.
Πηγή:Ift