Η διατροφή των εγκύων επηρεάζει ακόμα και τις δισέγγονές τους
Μια διατροφή που αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις κόρες, εγγονές, ακόμα και στις δισέγγονες, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.
Ο Yue “Joseph” Wang από το Virginia Tech Research Center στο Arlington και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Georgetown, δήλωσαν ότι θηλυκά ποντίκια σε κατάσταση εγκυμοσύνης που υποβάλλονταν σε μια διατροφή με συμπληρώματα συνθετικών οιστρογόνων ή με λίπος – το οποίο αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων – δημιούργησαν επόμενες γενιές θηλυκών που φαινόταν να είναι υγιείς, αλλά διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αν και ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα ευρήματα σε ανθρώπους, η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications, δείχνει ότι η βλάβη μπορεί να περάσει από τη μια γενιά στην άλλη όχι μέσω γενετικών μεταλλάξεων, αλλά μέσω “επιγενετικών” αλλαγών που επηρεάζουν την αποκωδικοποίηση των γενετικών πληροφοριών.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μαθηματικά μοντέλα και τεχνικές μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τις αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA – επιτρέποντας στα κύτταρα με το ίδιο γονιδίωμα να εκτελούν διάφορες λειτουργίες με την προσθήκη χημικών ομάδων στο DNA για την ενεργοποίηση κάποιων γονιδίων και απενεργοποίηση κάποιων άλλων – προκειμένου να καταλάβουν πώς μεταδίδεται ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου χωρίς γενετική μετάλλαξη. “Εν τέλει, μπορεί να είναι εφικτή η αναίρεση ή η πρόληψη αυτής της επιβλαβούς μεθυλίωσης και συνεπώς η μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού”, δήλωσε ο Wang.
Πηγή: UPI