chickensoup

Η κοτόσουπα πράγματι καταπολεμά το κρύωμα

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, όχι μόνο της χώρας μας, το ιδανικό φαγητό όταν κρυολογούμε είναι η κοτόσουπα. Οι γιαγιάδες μας έλεγαν ότι διώχνει το κρύωμα και δεν είχαν άδικο, καθώς τελευταίες επιστημονικές μελέτες, το επιβεβαιώνουν.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Therapeutics έδειξε ότι μια ένωση στην κοτόσουπα, η καρνοσίνη, βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να καταπολεμήσει τα πρώτα στάδια της γρίπης.

Όμως, οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι το όφελος αυτό διαρκεί μέχρι να αποβληθεί η σούπα από το σώμα, οπότε ίσως χρειαστούν παραπάνω από ένα πιάτα απ’ αυτόν τον νοστιμότατο ζωμό.

Η μελέτη δεν ήταν η πρώτη που εξέτασε αυτό το θέμα. Πάνω από μια δεκαετία πριν, ο Δρ Stephen Rennard, από το University of Nebraska Medical Center, θέλησε να μάθει γιατί η συνταγή της κοτόσουπας της συζύγου του, που “περνούσε” από γενιά σε γενιά, ήταν τόσο θεραπευτική.

Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από εθελοντές, έδειξε ότι η σούπα ανέστειλε την κίνηση του πιο κοινού τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, των ουδετερόφιλων, τα οποία μάχονται ενάντια στη μόλυνση.

Ο Dr Rennard υπέθεσε ότι αναστέλλοντας την “μετανάστευση” αυτών των κυττάρων που καταπολεμούν τη λοίμωξη, η κοτόσουπα βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος του ανώτερου αναπνευστικού.

Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ήταν να προσδιορίσει τα ακριβή συστατικά της σούπας, που τη καθιστά αποτελεσματική ενάντια στα κρυολογήματα.

Η σούπα περιείχε κοτόπουλο, κρεμμύδια, γλυκοπατάτες, παστινάκες, ραπανάκια, καρότα, σέλινο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι πολλές εμπορικές σούπες είχαν παρόμοια ανασταλτική δράση. Είναι πιθανό ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών να παρέχει το ευεργετικό αποτέλεσμα.

Μια άλλη μελέτη από το Μαϊάμι εξέτασε -σε 15 εθελοντές- κατά πόσο επηρεάστηκε η ροή του αέρα από τη μύτη και η βλέννα από την κατανάλωση κρύου νερού, ζεστού νερού ή κοτόσουπας.

Επιβεβαιώθηκε αυτό που είναι γνωστό στους ΩΡΛ: τα ζεστά υγρά συμβάλουν στην αύξηση της κίνησης της ρινικής βλέννας.

Αυτό με τη σειρά του καθαρίζει τους αεραγωγούς διευκολύνοντας τη συμφόρηση.

Όμως η σούπα έκανε καλύτερη δουλειά από ό,τι το ζεστό νερό, καθώς βελτίωσε επίσης τη λειτουργία των προστατευτικών βλεφαρίδων, των μικροσκοπικών τριχιδίων της μύτης που εμποδίζουν τον μολυσματικό παράγοντα να εισέλθει στον οργανισμό.

Επίσης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα βρήκαν ότι ο συνδυασμός των λαχανικών και των πουλερικών στη σούπα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής της αναπνευστικής οδού.

Πηγή:dailymail

© 2024 foodbites