celery apples

Ιανουάριος : Τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας

Ας δούμε μερικά τρόφιμα που μπορούμε να απολαύσουμε τον Ιανουάριο

Γογγύλια
Ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι.  Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει,  ότι τα γογγύλια μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου. Η κατανάλωση γογγυλιών  είναι επίσης ένας καλός τρόπος για την κάλυψη των αναγκών μας σε βιταμίνη C, δεδομένου ότι ένα γογγύλι μεσαίου μεγέθους, περιέχει 11 mg. Η βιταμίνη C βοηθάει στην υγεία των οστών ,στην προστασία  από μολύνσεις και συμβάλλει σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου. Είναι χαμηλά σε θερμίδες. Ένα μεσαίο  γογγύλι 100g περιέχει  μόνο 18 kcal
Γευστική Πρόταση: Δείτε την απολαυστική συνταγή μας για σούπα με γογγύλια και καρότα

Σέλινο
Το σέλινο είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες  (περίπου 6 kcal ανά 40 g ή 1 ανά ένα κοτσάνι)
Έχει πολλά οφέλη για την υγεία χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυακετυλένια, που είναι  βιοδραστικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση.
 Επιπλέον, οι σπόροι του σέλινου περιέχουν απιγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό που εξετάζεται για την συμβολή του  στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου. Το σέλινο είναι πλούσιο σε κάλιο. Θα μπορούσε να συμβάλλει στην φροντίδα  της υπέρτασης και σε προβλήματα αρθρίτιδας.

Γευστική Πρόταση: το σέλινο αποτελεί ιδανικό συστατικό για τις αγαπημένες μας σούπες το χειμώνα

Πατζάρια

Τα παντζάρια είναι ιδιαίτερα  ωφέλιμα για  την “καρδιαγγειακή υγεία”. Περιέχουν ορισμένες μοναδικές αντιοξειδωτικές ουσίες, τόσο στη ρίζα, όσο και στα χόρτα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν  να προσφέρουν προστασία για τη στεφανιαία νόσο και για τα εγκεφαλικά επεισόδια και  επίσης ότι έχουν αντιγηραντική δράση.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και λευκό.
Το μοναδικό βαθύ κόκκινο χρώμα  οφείλεται σε χρωστικές ουσίες βηταλαϊνης, όπως η βετανίνη και βετακυανίνη. Οι κίτρινες ποικιλίες είναι πλούσιες σε β-ξανθίνη.
Περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες (φυλλικό οξύ και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμινη C, A) και μέταλλα όπως σίδηρος, μαγγάνιο, χαλκός, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες (παρέχουν μόνο 45 kcal / 100 g).

Γευστική Πρόταση: Δείτε τη συνταγή του Ευτύχη για πατζαροσαλάτα:

Μήλα
Το μήλο περιέχει μια ποικιλία αντιοξειδωτικών όπως, φλοαβονοειδή,  κερκετίνη, προκυανιδίνες, κατεχίνη και επικατεχίνη, και άλλες φαινολικές ενώσεις, π.χ. χλωρογενικο οξύ.
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του μήλου μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα μήλα μπορεί  να αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και να μειώνουν  τη φλεγμονώδη απόκριση στο άσθμα. Η  κατανάλωση μήλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άσθματος σε παιδιά.
Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη (που είναι ένας τύπος διαλυτής φυτικής ίνας). Έχει την ιδιότητα του σχηματισμού ενός πηκτώματος, το οποίο εν μέρει δίνει υφή σε μαρμελάδες και ζελέ. Αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της συνολικής ποσότητας των ινών στα μήλα, ιδιαίτερα στο φλοιό (ένα μήλο περιέχει περίπου 1 g πηκτίνη).  Η ικανότητά της  να σχηματίζει πηκτή, μπορεί να συνδέεται εν μέρει με την προστασία έναντι του σακχάρου και της αυξημένης χοληστερόλης
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μήλων θα  μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, χρειάζεται όμως επιβεβαίωση.
(Τρώτε και τη φλούδα! Για να απολαύσετε τα οφέλη του μήλου, είναι καλύτερο να το τρώτε με τη φλούδα του)
Γλυκειά πρόταση: Καθαρίστε μερικά μήλα και κόψτε τα στην μέση. Αφού αφαιρέσετε τη φλούδα και το κουκούτσι τα βράζετε σε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο γαρύφαλλο και ένα ξυλαράκι κανέλα. Σερβίρετε με λίγη κανέλα σκόνη και προαιρετικά με λίγο άπαχο γιαούρτι χτυπημένο μέχρι να «κρεμώσει» .

Πράσο
Όπως όλα τα φυτά που ανήκουν στο γένος  Allium, το πράσο, έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά λόγω της περιεκτικότητάς του σε ενώσεις θείου.
Οι ενώσεις αυτές σχηματίζονται όταν αυτά τα λαχανικά τεμαχίζονται. Πολλές από αυτές τις ενώσεις του θείου έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στα ζώα, αλλά οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα έχουν γίνει κυρίως με σκόρδο ή κρεμμύδι. Επιπλέον, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία, για την απορρόφηση των ενώσεων του θείου από το σώμα.
Το πράσο περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή  και  καροτενοειδή. Η κυρίαρχη φλαβονοειδής ουσία στο  πράσο είναι η καμφερόλη, η οποία εξετάζεται για πιθανή αντικαρκινική δράση.
Στα πράσα περιέχονται επίσης  σαπωνίνες και σαπογενίνες. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι οι ουσίες αυτές έχουν, μεταξύ άλλων, την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σε ζώα, ενώ εξετάζεται και η αντικαρκινική τους δράση.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους, και δεν μπορούμε να διατυπώσουμε σαφή συμπεράσματα.
Τα πράσα περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα (βιταμίνες Α, Β6, Β9,C και Χαλκό, Σιδηρο, Μαγγάνιο)

Γευστική Πρόταση: Τα πράσα συνοδεύσουν υπέροχα το ψητό ψάρι ή το άπαχο κρέας αν τα ψιλοκόψουμε και τα σωτάρουμε ελαφρώς σε μικρή ποσότητα ελαιολάδου ή μαργαρίνης.

Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

© 2024 foodbites