Διατροφή Άθληση & Διατροφή Fitness και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Fitness και μέσα κοινωνικής δικτύωσης
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Fitness και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που ασχολείστε με την γυμναστική και με τις διατροφικές συνήθειες που αποκτάτε; Ο άνθρωπος, στο πλαίσιο της κοινωνικής του ζωής, έχει την ψυχολογική ανάγκη να συνδεθεί με άλλα άτομα και να νιώθει ότι ανήκει σε ομάδα. Έτσι, για να νιώθει συνδεδεμένος με αυτές τις ομάδες ατόμων, τείνει να ασχολείται με δραστηριότητες που βοηθούν στην ενίσχυση αυτής της σύνδεσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ‘’εύκολα’’ αυτή την επιλογή. Το πλήθος των ανθρώπων που χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα και η ευκολία πρόσβασης σε αυτά προσφέρει όχι μόνο πολλές επιλογές ομάδων ατόμων άλλα και ικανοποιεί μια άλλη πολύ βασική ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου: τη θετική επιβεβαίωση. Πολλά από αυτά τα μέσα προσφέρουν τέτοιες επιλογές, όπως τον σχολιασμό, την θετική έγκριση ( όπως να επιλέξεις ότι σου αρέσει ή ότι το προσθέτεις στα αγαπημένα) και την κοινοποίηση σε άλλα άτομα. Άρα με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος ικανοποιείται και πολλές φορές ανταποδίδει, δίνοντας ο ίδιος θετική επιβεβαίωση για τα υπόλοιπα άτομα του κύκλου.


Πως συνδέεται λοιπόν η γυμναστική και η διατροφή με αυτό το κομμάτι; Πολύ απλά και οι δύο μπορούν να αποτελέσουν τρόπο σύνδεσης με την ομάδα. Πάρα πολλά άτομα ευσυνείδητα ή υποσυνείδητα έχουν αρχίσει ένα είδος γυμναστικής ή χόμπι με έμπνευση τις ασχολίες κάποιων ατόμων του κύκλου τους. Επίσης πολλοί από εμάς έχουμε καταναλώσει κάποιο τρόφιμο επειδή το είδαμε από κάποιον γνωστό μας στο διαδίκτυο ή βρήκαμε κάποια συνταγή στα μέσα αυτά. Υπάρχουν και εφαρμογές (app) οι οποίες ανταμείβουν πόντους ή περιέχουν προκλήσεις προκειμένου να ολοκληρώσεις κάποιον στόχο στην γυμναστική. Ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ότι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εφόσον χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο, μπορούμε να αποκτήσουμε συνήθειες που να μας ωφελήσουν στην υγεία μας συνολικά. Ποιόν ρόλο μπορούμε να παίξουμε εμείς στην σωστή χρήση τους; Ο καθένας μας μπορεί να αποτελέσει πηγή καλής έμπνευσης για τον συνάνθρωπο του. Έτσι, σε περίπτωση που επιλέξουμε την χρήση των μέσων αυτών προσπαθούμε να προάγουμε θετικές συνήθειες για τους άλλους και για τους εαυτούς μας. Άλλωστε μην ξεχνάτε, είμαστε όλη μία μεγάλη ομάδα!

 

 Νίκος Τσαατάζογλου - Τεχνολόγος Τροφίμων

 

Πηγές
Juho Hamari, Jonna Koivisto, “Working out for likes”: An empirical study on social influence in exercise gamification, Computers in Human Behavior,Volume 50, September 2015, Pages 333–347


Σημείωση: Το άρθρο είναι μόνον ενημερωτικό. Δεν παρέχει συστάσεις κατανάλωσης ή άλλης χρήσης. Για οποιαδήποτε χρήση απαιτούνται εξατομικευμένες συμβουλές, που πρέπει να ζητήσετε από τον γιατρό και από τον διαιτολόγο σας. Οι πληροφορίες για τη σχέση της διατροφής με ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία που αναφέρονται προέρχονται από ερευνητικά επιστημονικά δεδομένα. Δεν αποτελούν εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας. Για σχετική πληροφόρηση ενημερωθείτε από τη σχετική ενότητα του Foodbites για τους ισχυρισμούς διατροφής & υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.