Διατροφή Άθληση & Διατροφή Πόσα γνωρίζουμε για την ενδεδειγμένη αθλητική διατροφή

Πόσα γνωρίζουμε για την ενδεδειγμένη αθλητική διατροφή
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Πόσα γνωρίζουμε  για την ενδεδειγμένη αθλητική διατροφή

Είναι γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στις λεγόμενες «ανεπτυγμένες χώρες» αύξηση της παχυσαρκίας και ατυχώς παράλληλή μείωση της σωματικής δραστηριότητας των ατόμων.

Γίνονται διάφορες προσπάθειες ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, για τα οφέλη της σωματικής άσκησης. Έτσι  παρατηρούμε , ότι πολλά άτομα υιοθέτησαν απλές συνήθειες όπως το τρέξιμο ή το περπάτημα ή προσπαθούν να κάνουν το αγαπημένο τους άθλημα.

Παράλληλα πολλά άτομα αθλούνται συστηματικά, συμμετέχουν σε αθλητικές ομάδες ή επιδίδονται σε πρωταθλητισμό.

Πέρα από τα οφέλη της άσκησης όμως, πρέπει να τονιστεί, ότι οι διάφοροι αθλούμενοι, συχνά καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια και καταπονούν τον οργανισμό τους.
Η σωστή διατροφή συνεπώς, είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν πρέπει ποτέ να παραμελείται.

Το τι  - και πότε -  τρώει ένας ασκούμενος,  μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή του, την αντοχή του και γενικότερα την υγεία του. Η Φροντίδα ορισμένων  βασικών  θεμάτων διατροφής στον  αθλητισμό μπορεί  να  βοηθήσει να αξιοποιηθεί  στο έπακρο η καθημερινή άσκηση και παράλληλα να διασφαλίσει την υγεία του ασκούμενου.  

Η αθλητική διατροφή,  εστιάζει συχνά στους υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, οι αθλητές που προπονούνται για αθλήματα αντοχής μπορεί να χρειάζεται να κάνουν «φόρτιση  σε υδατάνθρακες» κατά τις ημέρες πριν από τον αγώνα για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.  Η πρόσληψη Πρωτεϊνών για τους μύες και την ανάπτυξη τους είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της αθλητικής διατροφής.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρόσληψη λιπαρών, βιταμινών , μετάλλων και βεβαίως νερού.

Φυσικά, οι κανόνες της  αθλητικής διατροφής δεν αλλάζουν σχετικά με τους βασικούς κανόνες της υγιεινής διατροφής, αλλά έχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Για τον αθλητή μετράει τόσο το τι τρώει, αλλά και πότε το τρώει.

Επίσης έχει μεγάλη σημασία η εξατομικευμένη εξέταση των διατροφικών αναγκών του αθλητή.

Παράγοντες που είναι κρίσιμοι, σχετίζονται με την ηλικία, το φύλλο, το είδος, την ένταση και την διάρκεια της άσκησης, και το ιστορικό υγείας του αθλούμενου. Για τον λόγο αυτό ο αθλούμενος πρέπει να απευθύνεται σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ο οποίος θα εξετάσει όλες τις σχετικές παραμέτρους και θα συντάξει εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Ακριβώς επειδή η αθλητική διατροφή έχει ιδιαιτερότητες , όλα όσα αναφέρονται εδώ αποτελούν γενικές συμβουλές.
Οι αθλούμενοι πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους, ότι συχνά ξεπερνούν τα σωματικά όριά τους και για να προστατεύσουν την υγεία τους πρέπει να ζητούν την παρακολούθηση ειδικού διαιτολόγου.

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.