Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Εγκυμοσύνη Ακίνδυνη η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη

Ακίνδυνη η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Ακίνδυνη η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη

Μια νέα δανική μελέτη έδειξε ότι η μικρή και η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν έχει αξιοσημείωτες δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά μετά τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές σημείωσαν, ωστόσο, ότι οι υψηλότερες ποσότητες αλκοόλ είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσοχής των 5χρονων, και επειδή το ένα ποτό συχνά οδηγεί και σε δεύτερο, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.

Η μελέτη εξέτασε τις νευροψυχολογικές διαφορές σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών σε σύγκριση με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των μητέρων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.600 μέλλουσες μητέρες. Οι ερευνητές όρισαν ως χαμηλή κατανάλωση τα 1-4 ποτά την εβδομάδα, μέτρια τα 5-8 ποτά την εβδομάδα και υψηλή τα 9 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα. Ως περιστασιακή κατανάλωση ορίστηκαν τα 5 ποτά και πάνω. Οι μητέρες που επέλεξαν να απέχουν εντελώς συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα και αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς.

Σύμφωνα με τους Ulrik Schiøler Kesmodel, Γυναικολόγο, Σύμβουλο και Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Aarhus και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Aarhus, και Erik Lykke Mortensen, Καθηγητή Ιατρικής Ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συγγραφείς των μελετών, η μέση ηλικία των μητέρων ήταν τα 30,9 χρόνια, το 50,1% των οποίων επρόκειτο να γίνουν για πρώτη φορά μητέρες, το 12,1% ήταν άγαμες και το 31,4% καπνίστριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ποσότητα του αλκοόλ σε ένα ποτό διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ποσότητα του αλκοόλ σε ένα ποτό μετριέται σε μονάδες και μία μονάδα αλκοόλ ορίζεται στα 7,9 γραμμάρια. Ο ορισμός του ενός ποτού στην έρευνα του Kesmodel προέρχεται από το δανικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας, το οποίο ορίζει ως ένα ποτό τα 12 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, καθιστώντας το επίπεδο του αλκοόλ πολύ υψηλότερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά χαμηλότερο από το αμερικανικό πρότυπο που είναι τα 14 γραμμάρια.

Ελέγχθηκε το IQ των παιδιών, η ικανότητα προσοχής και οι εκτελεστικές λειτουργίες, όπως ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο αυτο-έλεγχος. Βρέθηκε ότι η χαμηλή και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχε μικρή επίδραση στα παιδιά. Ακόμα και η περιστασιακή κατανάλωση δεν έδειξε αρνητικές συνέπειες.

Όμως, η συχνή, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίστηκε με μικρότερο εύρος προσοχής των πεντάχρονων.

Η προσοχή μετρήθηκε χρησιμοποιώντας το Τεστ Καθημερινής προσοχής για τα πεντάχρονα παιδιά [Test of Everyday Attention for Children at Five (TEACh-5)] που μετρά την επιλεκτική προσοχή του παιδιού και τη συνεχή προσοχή.

Η νοημοσύνη των παιδιών εκτιμήθηκε με τις Wechsler Primary and Preschool Scales of Intelligence-Revised (WPPSI-R).

Οι συγγραφείς διευκρίνισαν ότι η αποχή από το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να είναι μια λογική, αν και μάλλον συντηρητική συμβουλή, καθώς η έρευνά τους δείχνει ότι οι μικρές ποσότητες δεν παρουσιάζουν σοβαρές ανησυχίες.

Πηγή: medicalnewstoday

 

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.