Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Εγκυμοσύνη Άλλος ένας λόγος για να θηλάσετε το μωρό σας

Άλλος ένας λόγος για να θηλάσετε το μωρό σας
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Άλλος ένας λόγος για να θηλάσετε το μωρό σας

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι ήδη γνωστά, αλλά τώρα οι επιστήμονες έχουν βρει ακόμη ένα λόγο για τον οποίο η μητέρα θα πρέπει να θηλάζει το μωρό της.

Μια ομάδα στο Duke University Medical Center ανακάλυψε ότι τα νεογνά που τρέφονται με μητρικό γάλα αναπτύσσουν υγιέστερο έντερο σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονται με βρεφικό. Εργαστηριακές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το μητρικό γάλα ενισχύει τις αποικίες της μικροβιακής χλωρίδας που ενισχύουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο επικεφαλής της μελέτης Dr William Parker, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που γνωρίζουμε ότι εξετάζει τις επιπτώσεις της διατροφής των βρεφών στον τρόπο που αναπτύσσονται τα βακτήρια, παρέχοντας γνώση για τους μηχανισμούς που διέπουν τα οφέλη του θηλασμού συγκριτικά με το βρεφικό γάλα. «Μόνο το μητρικό γάλα φαίνεται να προάγει έναν υγιή αποικισμό των ευεργετικών βιοφίλμ, και αυτή η γνώση δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν πιθανές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη υποκατάστατων που μιμούνται καλύτερα αυτά τα οφέλη, σε περίπτωση που το μητρικό γάλα δεν μπορεί να παρασχεθεί.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης διάρροιας, γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά τη βρεφική ηλικία. Επίσης προστατεύει από την μετέπειτα ανάπτυξη αλλεργιών, διαβήτη τύπου 1, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες ασθένειες. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν βακτήρια σε δείγματα παρασκευασμάτων για βρέφη, σε αγελαδινό γάλα και σε μητρικό γάλα. Τα δείγματα επωάστηκαν με δύο στελέχη του Ε. coli - αναγκαίοι “κάτοικοι” του εντέρου που είναι χρήσιμα ξαδέλφια επικίνδυνων οργανισμών που σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση. Μέσα σε λίγα λεπτά, τα βακτήρια άρχισαν να πολλαπλασιάζονται σε όλα τα δείγματα, αλλά υπήρξε μια άμεση διαφορά στον τρόπο που αυξήθηκαν τα βακτήρια. Στο μητρικό γάλα, τα βακτήρια κόλλησαν μεταξύ τους για να σχηματίσουν βιοφίλμ, ένα λεπτό υμένα βακτηρίων που λειτουργεί ως ασπίδα σε παθογόνους παράγοντες και λοιμώξεις.

Τα βακτήρια στο βρεφικό παρασκεύασμα και το αγελαδινό γάλα πολλαπλασιάστηκαν, αλλά δεν συναθροίστηκαν για να σχηματίσουν προστατευτικό υμένα. Οι ειδικοί συνιστούν στις μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον έξι μήνες. Στοιχεία που κυκλοφόρησαν πέρυσι στη Μ. Βρετανία έδειξαν ότι το 81% των μητέρων ξεκινούν το θηλασμό, όμως πάνω από τις μισές διακόπτουν όταν το μωρό τους γίνεται έξι εβδομάδων. Μόνο μία στις πέντε μητέρες συνεχίζουν το θηλασμό έως τους έξι μήνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Current Nutrition & Food Science.

Πηγή: dailymail

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.