Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Εγκυμοσύνη Εγκυμοσύνη: Το ψάρι προστατεύει τα παιδιά από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Εγκυμοσύνη: Το ψάρι προστατεύει τα παιδιά από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Εγκυμοσύνη: Το ψάρι προστατεύει τα παιδιά από τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Η ποσότητα των ψαριών που τρώει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες του παιδιού της να αναπτύξει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD).

Η κατανάλωση ψαριών δύο φορές την εβδομάδα σχετίστηκε με περίπου 60% χαμηλότερο κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει συμπτώματα που μοιάζουν με ADHD, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Όμως, το κλειδί είναι το είδος των ψαριών που καταναλώνονται. Τα αυξημένα επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση ορισμένων ειδών ψαριών, όπως ο τόνος και ο ξιφίας, επίσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ADHD. «Το πραγματικά σημαντικό μήνυμα είναι να τρώτε ψάρι», τόνισε η επίκουρος καθηγήτρια Sharon Sagiv, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πρόσθεσε ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα ψάρια, που περιέχουν συνήθως περισσότερο υδράργυρο. Αντ 'αυτών, θα πρέπει να επιλέγουν μπακαλιάρο ή σολομό. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ υδραργύρου και ADHD -μια κατάσταση που εκτιμάται ότι επηρεάζει μέχρι και το 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας- έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η ADHD είναι μια συχνή διαταραχή συμπεριφοράς. Η διάγνωση στα περισσότερα παιδιά γίνεται μεταξύ των ηλικιών 3-5, με τα αγόρια να επηρεάζονται πιο συχνά. Πολλοί άνθρωποι με ADHD έχουν επίσης μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές του ύπνου. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ακολούθησαν 788 παιδιά που γεννήθηκαν στη Μασαχουσέτη μεταξύ 1993 και 1998. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρίχες από τα μαλλιά των μητέρων μετά τον τοκετό ως δείγματα προκειμένου να ελέγξουν τα επίπεδα του υδραργύρου στον οργανισμό τους και τα ημερολόγια που τηρούσαν για να διαπιστώσουν πόσα ψάρια είχαν φάει.

Στη συνέχεια, όταν τα παιδιά ήταν περίπου οκτώ ετών, οι ερευνητές ζήτησαν από τους δασκάλους να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των παιδιών για να δουν πόσα εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με ADHD. Αφού έλαβαν υπόψη όλες τις πληροφορίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μικρογραμμάριο υδραργύρου ανά γραμμάριο μαλλιών της μητέρας συνδέθηκε με 60% αύξηση του κινδύνου του παιδιού να παρουσιάσει συμπεριφορές ADHD . Αλλά δεν υπήρχε συσχέτιση όταν ο υδράργυρος ήταν κάτω από ένα μικρογραμμάριο ανά γραμμάριο μαλλιών. Τα παιδιά φάνηκε να έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερκινητική ή παρορμητική συμπεριφορά, αν οι μητέρες τους έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες ψάρι την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Πηγή: dailymail

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.