Διατροφή Ηλικία & Διατροφή Εγκυμοσύνη Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση λάθος είδους λιπαρών σχετίζεται με υπέρβαρα παιδιά

Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση λάθος είδους λιπαρών σχετίζεται με υπέρβαρα παιδιά
PDFΕκτύπωσηE-mail

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση λάθος είδους λιπαρών σχετίζεται με υπέρβαρα παιδιά

Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε μεγάλες ποσότητες “λάθος” είδους λιπαρών είναι πιθανό να έχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά, προειδοποιούν ερευνητές.

Βρήκαν ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λιπαρών που βρίσκονται στα μαγειρικά έλαια και στους ξηρούς καρπούς μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος του παιδιού αργότερα στη ζωή του.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερα ιχθυέλαια, που είναι γνωστά ως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για να δώσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή.

Αλλά τα οφέλη τους μπορεί να μειωθούν με δίαιτες που περιέχουν πολλά ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το λίπος και τη μυϊκή μάζα 293 αγοριών και κοριτσιών στα 4 και στα 6 χρόνια τους.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις συγκεντρώσεις των διαφόρων τύπων λιπαρών οξέων που μετρήθηκαν σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από τις μητέρες τους κατά την κύηση.

Η μελέτη διαπίστωσε τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-6 λιπαρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν υψηλότερη λιπώδη μάζα.

Ο Δρ Ν. Harvey, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Southampton, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι οι μεταβολές στη μητρική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη μείωση της πρόσληψης ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στην σύνθεση του σώματος του αναπτυσσόμενου παιδιού».

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, έδειξε επίσης συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων των ωμέγα-3 της μητέρας και της μυϊκής μάζας των παιδιών.

Όσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο των ωμέγα-3 λιπαρών, τόσο λιγότερο ήταν το λίπος του παιδιού και τόσο υψηλότερη η μυϊκή και οστική μάζα.

Αυτό σημαίνει τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων μπορεί να είναι ευεργετική στην εγκυμοσύνη, επεσήμαναν οι συγγραφείς.

Είπαν ότι τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα φαίνεται να δρουν αντίθετα για τη λιπώδη μάζα και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα ωμέγα-3 κατά την εγκυμοσύνη για να μειώσουν τη λιπώδη μάζα των παιδιών - χωρίς να ερευνήσουν την πρόσληψη των ωμέγα-6.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και στα συμπληρώματα ιχθυελαίων, καθώς και στους σπόρους κολοκύθας και τα καρύδια και είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του συστήματος του εγκεφάλου, των ματιών και του νευρικού συστήματος.

Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών έχει μειωθεί η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής και συχνά αντικαθίσταται από ωμέγα 6 λιπαρά, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο.

Ο καθηγητής Cyrus Cooper, καθηγητής και διευθυντής ρευματολογίας του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Η μελέτη αυτή θα πρέπει να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της σύνθεσης του σώματος κατά την παιδική ηλικία και την μετέπειτα ενήλικο ζωή και έτσι να βελτιώσει την υγεία των μελλοντικών γενεών».

Πηγή:dailymail

Share

follow  facebook1 twitter1 rss1

 

 

 

 open graph 250

 
foodwastetrofos5 

 
 
oinografies new
Διαφήμιση 
hotbites
monography
afieroma
 
exploresite
bletsas

newsletter
faq
answers

Διαφήμιση

Εγγραφή στα Newsletters του Foodbites

Εγγραφτείτε στα newsletters του Foodbites και λάβετε όλες τις εξελίξεις στο χώρο της διατροφής εύκολα και γρήγορα, στο inbox σας!

Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Foodbites Magazine
Νέα της αγοράς των τροφίμων και διατροφικές τάσεις . Εξελίξεις, νέα προϊόντα και ιστορίες τροφίμων
Foodbites Science Briefs
Εξελίξεις και καινοτομία στο χώρο της επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων και διατροφής. Ασφάλεια & ποιότητα τροφίμων. Νομοθεσία τροφίμων.